Magyarország

2011.07.29. 11:55

Javuló helyzetkép a szolgáltatásban

Miskolc - A csúzda, légvár, vízi foci biztonsági megfelelőségi bizonyítványa mindössze egy helyen volt hiányos.

Miskolc - A csúzda, légvár, vízi foci biztonsági megfelelőségi bizonyítványa mindössze egy helyen volt hiányos.

Még messze az összegzés, de a részeredményekben javuló mutatókról lehet beszámolni – mondta lapunknak dr. Sasvári Zoltán, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének megbízott felügyelőségvezetője. Arról érdeklődtünk elsősorban, mire terjednek ki, és hol tartanak a nyári fogyasztóvédelmi ellenőrzések.

Az idegenforgalmi szezonban a frekventált vendéglátó- és szórakozóhelyeket, a strandokat ellenőrizzük – ismertette. A különféle mutatványos berendezések, csúszda, légvár, vízi foci biztonsági megfelelőségi tanúsítványa mindössze egy helyen volt hiányos a megyében ellenőrzött öt településen. A felfújható vízi játékok közül 23 félét ellenőriztek, négy típus volt kifogásolható, ezekről többek között hiányzott a „Csak sekély vízben, szülői felügyelettel használható!” vagy a „3 éves kor alatt nem használható!” felirat.

A mintegy 50 ellenőrzött vendéglátóhely esetében is javulásról számolt be a szakember – több mint fele teljesen szabályosan működött. A hibák között szerepelt az árfeltüntetési szabálytalanság, nyugtaadás elmulasztása, a dohányzó – nem dohányzó helyek elkülönítésének hiánya. A próbavásárlásoknál a többletszámlázás, a szűk mérés voltak a jellemző szabálytalanságok, tudtuk meg.

Volt már milliós bírság is

Azt, hogy a szabálytalanságokat mely településeken vagy kereskedelmi egységekben tapasztalták a fogyasztóvédők, Sasvári Zoltán nem árulta el. Mint fogalmazott, céljuk nem a pellengérre állítás, hanem az, hogy a most tapasztalt szabálytalanságok megszűnjenek, vagy súlyosabbakat megelőzzenek. A megfelelő intézkedést minden esetben megtették, felszólítást küldtek vagy bírságot szabtak ki. A bírságok mértéke a szabálytalanság és a vállalkozás nagyságától függően a jogszabályok szerint 15 ezer forinttól akár 100 millió forintig is terjedhet. A fogyasztóvédők minden esetben a szükséges és arányos jogkövetkezménnyel élnek, jelezte a vezető, majd annyit azért elárult: ebben az évben szabtak már ki milliós nagyságrendű bírságot is egy áruházban, árfeltüntetési és fogyasztói megtévesztés miatt.

A fogyasztóvédelmi hatóság jogerős határozatai egyébként megtalálhatók a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság honlapján: www.nfh.hu.

ÉM-PGY, HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!