Magyarország

2011.07.12. 07:07

Miskolc Holding: Korlátoznak, kikapcsolnak ha kell

Miskolc - Hatékony eszköznek bizonyultak eddig Miskolcon a „díjnemfizetők” elleni intézkedések.

Miskolc - Hatékony eszköznek bizonyultak eddig Miskolcon a „díjnemfizetők” elleni intézkedések.A Miskolc Holding Zrt. eddig sikeresnek tekinti és folytatni is kívánja a fogyasztók által felhalmozott lakbér- és különböző közüzemi (víz, fűtés) tartozások kezelésére két hónappal ezelőtt megkezdett kintlévőségkezelési programot. Dr. Schweickhardt Gyula projektvezető elmondása szerint a cél a felhalmozott adósság kezelése és – nem mellékesen – a számláikat rendesen fizetők védelme. Mint mondta: több megoldás is van azok számára, akik bajba jutottak: részletfizetés, adósságrendezés, egyéb fizetést könnyítő feltételek. Az intézkedések első eredményei már megmutatkoznak.

Ez lesz a folytatásban

A Mihő, a Mivíz és a MIK folytatják a kintlévőség-kezelést a rendelkezésünkre álló jogszerű és méltányos eszközökkel:

– felszólítások kiküldése (mintegy 12 000-13 000 kiküldése várható)

– jogi eljárások: fizetési meghagyás, végrehajtás, felszámolási eljárások kezdeményezése (ezres nagyságrendben)

– műszaki intézkedések (300-500 korlátozást és felfüggesztést ütemezve)

– Javaslat: részletfizetés, adósságkezelés, halasztás (nem cél a korlátozás)

– szociális egyeztető fórum (kilakoltatással kapcsolatos problémák, jogszabálymódosítások indítványozása, adatvédelmi problémák megoldása, jelzőrendszer kialakítása).

A gazdálkodókat is figyelmeztetik

A projektvezető elmondta, hogy a Miskolci Hőszolgáltató és a Miskolci Vízmű esetében az 1285 adós fogyasztó közül 306-nál műszaki intézkedéseket kezdeményeztek (azaz korlátozást, kizárást helyeztek kiklátásba – a szerk.). A kintlévőségrendezés révén 87 fogyasztó rendezte tartozását – részletfizetést kötött vagy adósságkezelési eljárásban vesz részt – 124 fogyasztónál pedig a szolgáltatást korlátozták vagy felfüggesztették. Megtudhattuk, hogy 62 fogyasztónál jegyzői kötelezés kiadását kérték, mely alapján – ha szükséges – végrehajtói intézkedéssel teszik meg a műszaki intézkedéseket. Mint megtudtuk, az intézkedések jelentős költséget okoztak a tagvállalatoknak (összességében mintegy 4 millió forintot) ezért – várhatóan ősztől – a költségeket az érintett fogyasztókra fogják terhelni a szolgáltatók.

Megtudhattuk azt is, hogy megkezdődött a gazdálkodó szervezetek által felhamozott adósság behajtása is, eddig mintegy 300 felszólítást küldtek számukra.

A Miskolci Ingatlan-gazdálkodó (MIK) Zrt. folytatja a több éve megkezdett kiürítési perek jogerős ítéleteinek a végrehajtását: idén 126 esetben a bérlemény kiürítését is végrehajtják, ám egyelőre a 126-ból csak 23 esetben van meg a kiürítés időpontja. „Ennek oka, hogy A MIK Zrt. bérleményei – jelenleg Miskolcon 5209 darab önkormányzati tulajdonú bérlakás – esetében mind a fizetési meghagyások, mind a végrehajtási eljárások száma évről-évre növekszik, a bérleti díjjal tartozók száma jelenleg mintegy 2900 fő – hangsúlyozta dr. Schweickhardt Gyula. Ehhez kapcsolódik a város szociális rendeletének már elfogadott módosítása, amely szerint akinek a közüzemi díjtartozása meghaladja a 199 000 forintot, nem részesülhet lakbértámogatásban.

A szociális egyeztető fórum tagjai

Iránytű Szociális Szolgálat, Miskolci Családsegítő Szolgálat, Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának Humán Főosztálya és Hatósági Osztálya, Gyermekvédelmi Központ, Máltai Szeretetszolgálat, Napfényt az Életnek Alapítvány, Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, Miskolc Holding Zrt., Miskolci Vízmű (Mivíz) Kft., Miskolci Hőszolgáltató (Mihő) Kft., Miskolci Ingatlan-gazdálkodó (MIK) Zrt.

Aki kéri, segítenek neki

Dobos Tímeát, a miskolci vároháza szóvivőjét arról kérdeztük, a szociális területért felelős önkormányzatnak vannak-e eszközei, amellyel segíteni tudja a bajba jutottakat, legrosszabb esetben az esetleges kilakoltatottakat. „A Miskolc Holding, a hivatal és a szociális intézmények között napi kapcsolat van. Tehát mindenkinek segítünk, segítenek, akik kérik, akiknek szüksége van rá. Az önkormányzatnak azonban nincs elhelyezési kötelezettsége azokkal szemben, akik több hónapon, akár éveken keresztül nem fizették számláikat” – válaszolta a szóvivő.

Hozzátette: „Mire valaki a kilakoltatásig eljut, több év is eltelik. Ez alatt az idő alatt mindenkinek van lehetősége, hogy részletfizetést kérjen, és kapjon. Sajnos az a tapasztalat, hogy nagyon sokan már csak az utolsó pillanatban fordulnak az adósságrendező irodához segítségért. Érdekes volt az is, hogy amikor a Mivíz megkezdte a vízmérőórák lekötését, illetve az erről szóló értesítést megkapta a lakó, azonnal befizetett 300-400 ezer forintot.”

Gyorsíttatnák a végrehajtásokat

Dr. Schweickhardt Gyula fontos feladatnak tekinti a végrehajtási törvény módosításának indítványozását. A jelenlegi szabályzás ugyanis lehetővé teszi a végrehajtási eljárás több éven keresztüli elhúzódását, ezzel megnehezítve és sok esetben ellehetetlenítve a kintlévőség megtérülését. A végrehajtási törvény módosítása a végrehajtási eljárások felgyorsítását, átláthatóságát kívánják elősegíteni.

ÉM-SZB


A Miskolc Holding folytatja a kintlévőségkezelést. Felszólításokat küldenek, de már kilakoltatás is lehet.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!