Magyarország

2011.07.04. 13:41

Pályázatokkal mutyiztak a barcikai szocialisták?

Kazincbarcika - Változtak a tervek, csúszott a határidő, drágult a munka.

Kazincbarcika - Változtak a tervek, csúszott a határidő, drágult a munka.Mengyi Roland, a megyei közgyűlés fideszes elnöke június elején sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a kazincbarcikai Irinyi János Szakközépiskola és Kollégium 123,9 millió forintos laboratóriumi beruházásával kapcsolatban ismeretlen tettes ellen hűtlen és hanyag kezelés gyanújával tett feljelentést. Mengyi Roland elmondta, hogy az iskola 2002-ben döntött az „Oktatási célokat szolgáló műveleti laboratórium” létrehozásáról, e labor mérőhelyeinek kialakítása körüli visszaélések gyanújával született meg a feljelentés.

A múlt héten a feljelentés tartalmát a barcikai képviselő-testületben kisebbségben lévő Fidesz-frakció helyi vezetője, Negrutz Ágoston ismertette. Akkor a sajtótájékoztatóról egy rövid összefoglalót közöltünk, megígérve, hogy amint sikerült az érintettekkel beszélnünk, az ott elhangzott felvetettekre még visszatérünk. Negrutz Ágoston elmondta: az Irinyiben, mint vegyipari iskolában 2002-ben azért akarták létrehozni a labort, hogy olyan kísérleteket is lefolytathassanak, amelyek hűen modellezik a nagy vegyipari cégeknél – így a BorsodChemnél – folyó munkát. A műveleti labor szükségessége azonban megkérdőjelezhető, mert a képzés iránt nem jelentkezik akkora igény, ami ezt indokolná, s a labor kihasználtsága is igen gyér: hetente mindössze egyetlen délelőtt, és kéthetente egy délután használják.

Drágult, és csúszott a határidő

A labor egyébként messze nincs befejezve, a 24 tervezett mérőkör közül „legfeljebb” tíz mérőkör üzemképes, a többi különböző készültségi fokú. Negrutz elmondta még: az iskola egyszerűsített közbeszerzési eljárás alapján választotta ki a pályázat győztesét, a kiírás szerinti legalacsonyabb költség alapján. A pályázatokat mind a tíz esetben a helyi Litopan Kft. nyerte, de Negrutz elmondása szerint a pályázat előre eldöntött lehetett, ami abból is látszik, hogy minden alkalommal ugyanaz a három cég pályázott, anyagaikban azonban ugyanazokon a helyeken vannak elütések, helyesírási hibák – vagyis a három aspiráns összejátszhatott. A tenderbontásnál minden esetben csak a Litoplan Kft. vezetője, Tóth Zoltán volt jelen. A céggel kötött szerződések Negrutz szerint ellentmondásosak: két kivételtől eltekintve mindegyiket többször módosítottak, s a változtatások közös jellemzője, hogy a befejezési határidő jelentősen csúszik – az átadás határideje így két évvel is kitolódhat –, és csaknem 25 millió forinttal megnőtt a vállalási ár; van olyan mérőhely, ami így egymillió forinttal drágább lett.

Negrutz végezetül elmondta: Tóth Zoltán évek óta szocialista önkormányzati képviselő, több ciklusban ő volt a pénzügyi vagy gazdasági bizottság elnöke. A műveleti labor tervezője Kalácska János, Szitka Péter polgármester apósa, míg az intézmény vezetője Untener János volt, aki a barcikai szocialista frakciónak is tagja.

Kilenc éve történt...

Szitka Péter, Kazincbarcika szocialista polgármestere – akit a feljelentés alapján nyomozó megyei főkapitányság gazdaságvédelmi osztályán gyanúsítottként hallgattak ki a közelmúltban – a következőket mondta el az üggyel kapcsolatban: őt 2006-ban választották meg polgármesterré, vagyis 2002-ben nem ő volt a város vezetője. Ekkor még előző házasságában élt, nem hogy jelenlegi apósát, Kalácska Jánost, de mostani feleségét sem ismerte. Az Irinyi egyébként megyei fenntartású középiskola, így annak pénzügyi ellenőrzését is a megyei önkormányzatnak kell ellátnia, a városnak nincs erre rálátása, hogy az elmúlt 9 évben eddig nem tett semmit a megyei önkormányzat, erről nem Kazincbarcika vezetése tehet – ami egyébként éppúgy nem kapott tájékoztatást az Irinyivel, mint a most bezáratott Jókai gimnáziummal kapcsolatban. Végezetül elmondta: ebben az időben nem Untener János volt az Irinyi igazgatója.

Tóth Zoltánt, a Litoplan Kft. ügyvezetőjét is megkerestük, de ő nem kívánt reagálni a vádakra. Mint elmondta, bízik az igazságszolgáltatásban, és amíg az eljárás tart, nem nyilatkozik.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!