Magyarország

2011.08.18. 15:10

A szegények eledeléből sütött Országtorta

Miskolc - Ősi magyar köles, tej, vaj, cukor, vanília, citromhéj – ezek az idei Országtorta legfontosabb hozzávalói.

Miskolc - Ősi magyar köles, tej, vaj, cukor, vanília, citromhéj – ezek az idei Országtorta legfontosabb hozzávalói.

A kecskeméti barackos kölestorta lett az idei Országtorta. Augusztus 20-tól Miskolcon, a Kisgergely cukrászdában is megkóstolható, az egyébként a Zila cukrászda mesterei által megálmodott tortaremek.

Podhensky Péter cukrászt arról kérdeztük, hogy mitől különleges az idei Országtorta, a válasza az volt: összetételében. A köles a szegények eledele volt – kezdte – ma már szinte elfeledett étel, de így, gyümölccsel kombinálva kiváló sütemény.

Annak ellenére, hogy elismerte ízletes a kecskeméti barackos kölestorta, a cukrász elmondta: a korábbi évek nyertes tortái markánsabb ízűek voltak. Például a szilvagombóc is, ami az egyik kedvencem – tette hozzá.

Otthon elkészíthető az idei nyertes édesség?

Ez inkább a cukrászdákban süthető meg, a különleges formája miatt – tudtuk meg. Mivel a torta úgynevezett negatív formában sül – ami egyébként Zila-forma, szabadalmaztatva van – ezért speciális eszköz kell hozzá – magyarázta. Azt is megtudtuk, hogy ennek a formának köszönhetően mélyedés van a torta tetején és ebbe teszik bele a barackízt.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!