2011.08.18. 15:10
A szegények eledeléből sütött Országtorta
Miskolc - Ősi magyar köles, tej, vaj, cukor, vanília, citromhéj – ezek az idei Országtorta legfontosabb hozzávalói.
Miskolc - Ősi magyar köles, tej, vaj, cukor, vanília, citromhéj – ezek az idei Országtorta legfontosabb hozzávalói.
A kecskeméti barackos kölestorta lett az idei Országtorta. Augusztus 20-tól Miskolcon, a Kisgergely cukrászdában is megkóstolható, az egyébként a Zila cukrászda mesterei által megálmodott tortaremek.
Podhensky Péter cukrászt arról kérdeztük, hogy mitől különleges az idei Országtorta, a válasza az volt: összetételében. A köles a szegények eledele volt – kezdte – ma már szinte elfeledett étel, de így, gyümölccsel kombinálva kiváló sütemény.
Annak ellenére, hogy elismerte ízletes a kecskeméti barackos kölestorta, a cukrász elmondta: a korábbi évek nyertes tortái markánsabb ízűek voltak. Például a szilvagombóc is, ami az egyik kedvencem – tette hozzá.
Otthon elkészíthető az idei nyertes édesség?
Ez inkább a cukrászdákban süthető meg, a különleges formája miatt – tudtuk meg. Mivel a torta úgynevezett negatív formában sül – ami egyébként Zila-forma, szabadalmaztatva van – ezért speciális eszköz kell hozzá – magyarázta. Azt is megtudtuk, hogy ennek a formának köszönhetően mélyedés van a torta tetején és ebbe teszik bele a barackízt.
ÉM