Magyarország

2011.08.25. 16:58

Az állam átvállalja az iskolákat, kórházakat

Miskolc - Az intézményfenntartás állami, a területfejlesztési politika megyei kézbe kerül jövőre.

Miskolc - Az intézményfenntartás állami, a területfejlesztési politika megyei kézbe kerül jövőre.

Ezek a változások is szerepelnek az új önkormányzati törvény tervezetében, melyet várhatóan az őszi törvényhozáskor fogad el az országgyűlés és 2012 január 1-én léphet hatályba. Ennek értelmében a megyei önkormányzatok oktatási- és egészségügyi intézményfenntartó szerepét átveszi az állam, azaz – első lépésben – a területileg illetékes kormányhivatal. Erről csütörtökön tartott közös tájékoztatót Demeter Ervin, a megyei kormányhivatal kormánymegbízottja és dr. Mengyi Roland, a megyei közgyűlés elnöke.

A kormánymegbízott hangsúlyozta: az átadásokhoz szükséges munkát, azaz az intézmények felmérését megkezdték. Hozzátette: az oktatási intézmények közül a bölcsődék és óvodák maradnak csak a megyei önkormányzatok kezelésében. Hangsúlyozta: mivel a megyei önkormányzatok jelentős anyagi nehézségekkel küzdenek, így az állam átvállalja tőlük ezen feladatok finanszírozását.

Könnyebb lesz

Hogy ez miért fontos és jelentős segítség, erről a megyei elnök beszélt: „Az előző, szocialista kormányzati ciklusban a megyei önkormányzatok sok feladatot kaptak, viszont alulfinanszírozottak voltak. A szaporodó terhek ellenére évente 2 milliárd forintot vontak el a költségvetésükből, éppen ezért piaci források bevonására volt szükség.” Hozzátette: a mostani kormány azonban nem kívánja feladni intézményellátási szerepét, bátorlépésre szánta el magát, átveszi a működtető szerepét, viseli a terheket, költségeket. Megkönnyítve ezzel az önkormányzatok helyzetét – fogalmazott.

Dr. Mengyi Roland a megyei önkormányzatok új feladatairól is beszélt: hozzájuk tartozik majd ugyanis a területfejlesztési politika, valamint az ehhez szükséges forrásokat is ők rendelik. Itt emelte ki: nem projekt, hanem program alapú területfejlesztés történik majd. A településeknek fejlesztési tervet kell készíteniük, ez alapján készül egy országos program, ezzel kezdik meg az uniós tárgyalásokat a kiemelt kohéziós forrásokért – ismertette. További feladataikról is beszélt: például gazdaságélénkítés, hulladékgazdálkodással kapcsolatos feladatok, idegenforgalom, határon átnyúló együttműködések.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!