Magyarország

2011.08.16. 10:19

Igrici: Bajban a romagazdaság

Igrici - A németországi „uborkajárvány” tönkretette az igrici roma mintagazdaságot.

Igrici - A németországi „uborkajárvány” tönkretette az igrici roma mintagazdaságot. A németországi uborkahisztéria miatt nem tudta értékesíteni idei termését az erre a növényre szakosodott igrici romaszövetkezet, ráadásul a jégverés is a legrosszabbkor érte az ültetvényeiket.

A szövetkezet már az idény elején gondokkal küszködött, de végül sikerült előteremteni a vetőmagra a pénzt és úgy tűnt, a felvásárlók is aktívak lesznek. A szépen növekedő termést és a formálódó üzletet a németországi hasmenésjárvány tönkre tette, az uborka iránti kereslet megcsappanása miatt a felvásárlók sorra vissza mondták vissza az elszerződéseket.

25 millió forintos kár Igricin

Mint megtudtuk, mintegy kétszázötven tonnányi uborka maradt a szövetkezet nyakán és ez mintegy 25 millió forintos veszteséget jelent. A „hab a tortán”, hogy az igricieknek nincs biztosításuk mezőgazdasági kár esetére, így – miután július végén egy hatalmas jégeső elverte a paradicsom- és paprikatermésük nagy részét is – nem voltak jogosultak kártérítésre. Az uborkára sem kaphattak kártérítést, mivel nem tudtak arról a határidőről, ameddig be kellett volna nyújtaniuk az igénylést.

ÉM



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!