Magyarország

2011.08.29. 17:47

Finisben az árvízvédelmi beruházások

Miskolc - Pár nap és befejeződnek a tavasszal kezdődött árvízvédelmi beruházások a Sajó, a Hernád és a Bódva mentén.

Miskolc - Pár nap és befejeződnek a tavasszal kezdődött árvízvédelmi beruházások a Sajó, a Hernád és a Bódva mentén.

Hamarosan befejeződnek az árvízvédelmi beruházások megyénkben a Sajó, a Hernád és a Bódva folyók mentén, ahol – mint lapunk a kezdetektől fogva beszámolt – a tavaly nyár elején levonult minden eddiginél nagyobb áradat házak százait döntötte romba, többek között Felsőzsolcán. Tél vége óta – a nyár elejéig a kormány által meghirdetett veszélyhelyzet „védőernyője” alatt - nagy erőkkel dolgoztak a Sajó völgye településeinek hosszú távú árvízi védelmét biztosító beruházásokról szóló kormányhatározat végrehajtásán. A cél az volt, hogy a 2010-es árvízhez hasonló helyzet ne ismétlődhessen meg.

Árvízvédelmi beruházások: Utolsó simítások

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság augusztus végi helyzetjelentése szerint a Sajó, a Bódva és a Hernád, valamint a felsőzsolcai vasúti ártéri hídnyílások szelvényeinek kotrása és mederrendezése befejeződött. Három település – Felsőzsolca, Ónod és Nagycsécs – megépített árvíz elleni védelmét körtöltés biztosítja. Saját szemünkkel győződhettünk meg arról, hogy Felsőzsolcán befejeződőben vannak a munkálatok (hétfőn a 3-as főközlekedési út egy sávos útlezárását is feloldottál a Kis-Sajó mentén – és Ónodnál a vár melletti műtárgy építése, valamint a töltés teljes szakaszán a humuszolás zajlott az utóbbi napokban.

A teljes Sajó védvonalszakaszon elkészült a töltéstest, a kisebb felületrendezési munkák, valamint az ideiglenes szivattyúállások és a töltéstartozékok elhelyezése az utóbbi és elkövetkező napok feladatai. Nagycsécsnél rézsűigazítást végeztek, a keleti töltésnél pedig befejezték a vízáteresztő zsilip betonozását is. Az északi és a keleti védtöltés teljes szakaszán elkészült a töltéstest. A napokban az átereszek előburkolatán és a töltéstartozékok elhelyezésén dolgoztak, valamint kisebb tereprendezési munkálatok zajlottak.

Zápor-, illetve szükségtározók hét helyen épülnek a Bódva felső folyása mentén és a hidvégardói záportározó már augusztus közepére elkészült. A Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyzetjelentése szerint a bódvalenkei szükségtározó gátján a rézsűt alakították ki, a bódvaszilasi szükségtározó gátszerkezete pedig elkészült. Az edelényi záportározó területén mindkét parton a gátat építették a napokban, emellett készítik az árapasztó csatorna nyomvonalát is.

Ezermilliárd forintos fejlesztés

A kormány - a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság (VKKI) révén – szeretné elérni, hogy – uniós pályázatokkal – állandó kontroll alatt tarthassák a hazai vizeket mennyiségi és minőségi szempontból is.

A projekt része – egyebek mellett - a felszíni vizek vízállásainak mérés-korszerűsítése, aminek jelentősége az, hogy távjelzéssel - újabb 108 folyami állomás automatizálásával - a pillanatnyi állapotról tájékoztatja a védelmi központokat és azonnali operatív beavatkozást tesz lehetővé. Az árvízvédelem mellett fontos a vízszintek mérése a hajózhatóság biztonsága érdekében is. Ugyanebben a projektben 33 állóvízen létesül automatikus vízállásmérő állomás, köztük számos, kiemelkedő természeti értékű holtágon.

Hamarosan jön a „kártérítés”

A felsőzsolcai körgát építése miatt sok ingatlantulajdonos telkét kurtították meg a felépítenő védmű érdekében. A télen meghirdetett vészhelyzet védelme alatt előzetes egyeztetés nélkül volt lehetősége a gátépítés megkezdésére, a nélkül, hogy az ingatlantulajdonosokkal megegyezett volna a kisajátított terület vételáráról, vagy az ingatlanokban okozott károk ellentételezéséről. Érintett olvasóink érdeklődése nyomán megtudtuk, hogy a munkálatok befejeződése után (azaz néhány nap, hét múltán – a szerk.) megkeresnek minden érintett ingatlantulajdonost és ajánlatot tesznek az elfoglalt területek és okozott károk ellentételezésérére.

ÉM

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!