Magyarország

2011.08.11. 13:29

Fizetés nélkül maradtak az erőművek dolgozói

Kazincbarcika, Tiszapalkonya - Kétszáznál is több család került nehéz helyzetbe az amerikai energetikai cég fizetésképtelensége miatt.

Kazincbarcika, Tiszapalkonya - Kétszáznál is több család került nehéz helyzetbe az amerikai energetikai cég fizetésképtelensége miatt. A cég fizetésképtelensége miatt nem kapták meg július havi járandóságukat az AES borsodi és tiszapalkonyai erőművének dolgozói – tájékoztatta lapunkat a pórul járt alkalmazottak egyike, amit a cég szakszervezeti titkára is megerősített. A két erőműben összesen több mint kétszáz ember dolgozik – 123 a berentei, körülbelül 95 a tiszapalkonyai erőműben –, akiknek egyelőre reményük sincs rá, hogy hozzájutnak a pénzükhöz.

Tóth Lajos szakszervezeti titkár elmondása szerint a Borsodi Hőerőművet 1996-ban privatizál AES Corporation, ami már akkor jelezte, hogy nincs szükségük a hőerőmű valamennyi dolgozójára, ezért kidolgoztak egy önkéntes távozási csomagot, amivel akkor 356 dolgozó élt. A következő két évben újabb 162 ember távozott az erőműtől, de valamennyien a kft. kollektív szerződése alapján. Mivel a cég alapelveivel – biztonság, tisztesség, elkötelezettség, kiválóságra törekvés, munkahelyi jókedv – az itt maradó dolgozók azonosulni tudtak, az utolsó pillanatig lojálisak maradtak a céghez – hangsúlyozta Tóth Lajos.

Összehúzott nadrágszíj

A tulajdonos a rossz gazdasági helyzetre hivatkozva ez év januárjában először az étkezési utalványt vonta el a dolgozóktól, elmaradt a béremelés, majd Stephen Robelt Corwell, a cég területi igazgatója bejelentette, hogy a részvényesek nem kívánják tovább üzemeltetni az erőművet.

Az AES március 4-én kérelmet nyújtott be a jogutód nélküli megszűnés előzetes jóváhagyása iránt, a hónap végén pedig szüneteltetési engedélyt kért a Magyar Energetikai Hivataltól (MEH). Ezt június végén fogadta el az energiahivatal. Az erőműveket május elején eladták a Civis Capital Zrt.-nek; az ügyletet augusztus nyolcadikáig kellett volna engedélyeznie a Magyar Energetikai Hivatalnak, azonban az eljárás határidejét harminc nappal meghosszabbították. Az utolsó üzemelő kazánt június másodikán állították le, majd 21-én a dolgozók döntő többségét állásidőre küldték.

A cég képviselője személyes levélben biztosít minden dolgozót arról, hogy az állásidőre mindenkit megillet a nettó jövedelme, amit meg is fog kapni.

Az AES július 7-én kért csődvédelmet a megyei bíróságtól, de az e hónapra járó béreket már nem utalták át a dolgozóknak. „Megpróbáltunk minden törvényes utat betartani, de az energetikai hivatalnál nagyon lassan mennek a dolgok, nem értjük miért!” – tette hozzá Tóth Lajos. Jelenleg nincs termelés sem a tiszapalkonyai, sem a borsodi erőműben, mindkét telephelyet a dolgozók őrzik, mert a biztonsági szolgálatnak sem fizetett a cég az elmúlt hónapban.

Tóth Lajos elmondta még: csupán egy homályos ígéretet kaptak a dolgozók, hogy augusztus végén vagy szeptember elején pénzhez jut a kft., abból fi etik ki az elmaradt béreket.

Természetesen kerestük a cég képviselőit, de lapzártánkig nem értük el. A fejleményekre még visszatérünk.

ÉM-SZP

Előzmények:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!