Magyarország

2011.08.12. 13:44

Gázszámlára ment el a tankönyvpénz

Miskolc, Kesznyéten - Csak az az iskola kap tankönyvet, amelyik kifizette a tavalyi árát.

Miskolc, Kesznyéten - Csak az az iskola kap tankönyvet, amelyik kifizette a tavalyi árát.

Nem kellene kiszállítani az arra jogosultaknak járó ingyenes tankönyveket azoknak az iskoláknak, melyek fenntartója még a tavalyiak árát sem fizette ki - hangzott el a Tankönyves Vállalkozók Országos Testületének (TVOT) közgyűlésén. Három héttel a tanévkezdés előtt ugyanis még mindig mintegy 100 millió forintos az önkormányzatok tavalyról megmaradt tartozása – közölte Szarvas Ballér Judit, a TVOT elnöke.

Lesz könyvük

Mint kiderült, megyénkben is vannak olyan iskolák, melyek még részben vagy egészben tartoznak a tankönyvterjesztőknek. Ilyen intézmény például a megyei önkormányzat fenntartásában lévő, sátoraljaújhelyi Szepsi Laczkó Máté Szakképző Iskola, de ugyanígy az adósok között szerepel a kesznyéteni általános iskola is, melyet a helyi önkormányzat tart fenn. Mint lapunk megtudta, a megyei önkormányzat oktatási intézményeinek költségvetésében benne van a rászoruló gyerekek tankönyvtámogatása is, tehát az iskolák felelőssége a pénz továbbítása a terjesztőknek.

Kovács János főjegyző lapunknak elmondta: nem rendelkezik információkkal azzal kapcsolatban, hogy mely intézmény tartozik tankönyvpénzzel, de ezt még augusztusban felmérik, és a megyei önkormányzat kifizeti a tartozást. Az ugyanis nem fordulhat elő, hogy szeptemberben a diákoknak ne legyen tankönyvük, fogalmazott.

Tavaly összeszedték

Kesznyéten településen az önkormányzat nehéz helyzetével magyarázta a tartozást Kecső Imre polgármester. Anyagi helyzetüket jellemzi, hogy az elmúlt tanévben a fűtésszezon végén a TIGÁZ kikapcsolta az iskolában a gázt az önkormányzat 4 milliós tartozása miatt, és még mindig bizonytalan, hogy az új fűtési idényben meleg lesz-e az intézményben. Igyekeznek a tartozásokat lassanként rendezni, de például a tankönyvpénz is a közüzemi számlák kifizetésére ment el. Az iskolába közel 200 gyerek jár, több mint 90 százalékuk ingyenes tankönyvre jogosult, de nem biztos, hogy lesz szeptemberben könyvük, mert az önkormányzat még egymillió forinttal mindig tartozik a terjesztőknek. A pedagógusok viszont előrelátóak voltak. Még a tanév végén összegyűjtötték a használt könyveket, úgyhogy ha újakat nem kapnak, a használtakból tanulnak majd a gyerekek.

A tartozóknak nem szállít

Az egyik tankönyvkiadó terjesztője, Tucsáné Nagy Judit úgy döntött, a tartozó iskoláknak nem szállítja ki addig a tankönyveket, amíg nem rendezik tavalyi adósságukat, vagy az új könyveket nem fizetik ki készpénzben.   

A rászoruló gyerekek tankönyvtámogatása egyébként jelenleg fejenként 12 ezer forint. Az iskolafenntartó feladata, hogy felmérje, a következő tanévben hány gyerek jogosult az ingyenes tankönyvellátásra. Az önkormányzatok az államtól augusztus végén kapják meg a támogatás összegét. Ezt bár kötelesek a könyvterjesztők felé továbbítani, de ennek nincs határideje, és szankciója sem. Ezért fordulhat elő, hogy a nehéz helyzetben lévő önkormányzatok inkább gázra vagy villanyra költik az állami támogatást.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!