Magyarország

2011.08.23. 12:40

Jaguárral parkolt le a rendőrkapitányság előtt - hamis mozgáskorlátozott kártyával

Miskolc - A rendőrségi tapasztalatok azt mutatják, hogy a mozgáskorlátozottaknak kiadott parkolási igazolvány használatának feltételeivel sokan nincsenek tisztában. A jogosulatlan kártyahasználat minden esetben büntetőeljárást von maga után, akár az elkövető őrizetbe vétele mellett.

Miskolc - A rendőrségi tapasztalatok azt mutatják, hogy a mozgáskorlátozottaknak kiadott parkolási igazolvány használatának feltételeivel sokan nincsenek tisztában. A jogosulatlan kártyahasználat minden esetben büntetőeljárást von maga után, akár az elkövető őrizetbe vétele mellett. A Miskolci Rendőrkapitányság ez év július 31-ig 11 esetben folytatott le az említett példához hasonló ügyek miatt közokirat-hamisítás vétsége miatt eljárást, amelyeket minden esetben bíróság elé állítással fejezett be.

Aközelmúltban például majd 300 000 forintos bírságot szabott ki a bíróság azzal a férfival szemben, aki a Miskolci Rendőrkapitányság előtti parkolóban(!) törvénytelenül használta a mozgáskorlátozottak számára kiadott parkolási engedélyt. A férfi egy Jaguárral parkolt le a Miskolci Rendőrkapitányság elé, hogy ügyeit elintézze, azonban azzal nem számolt, hogy a rendőrök mindig munkaidőben vannak. Az őrizetbe vett férfi két napig „parkolt” a rendőrségi fogdán, majd a bíróság 260 000 forintos pénzbírságot szabott ki vele szemben.

Kártyaszabály

  • A KRESZ-ben előírtak alapján a mozgáskorlátozott személyt szállító jármű, amennyiben nincs ellátva a törvényben előírt egyéb jelzéssel, csak akkor várakozhat, parkolhat az igazolvánnyal, ha a jármű vezetője a járműnél marad, és igazolni tudja, hogy a mozgáskorlátozott személyre várakozik.
  • Az igazolványra jogosulttal szemben is indulhat eljárás visszaélés okirattal bűncselekménye miatt, amennyiben önként átadja jogosulatlan használatra, a nevére kiállított passzust. Ebben az esetben a hatóság kezdeményezi a parkolási igazolvány visszavonását is.
  • Fontos tehát tudni, hogy a kiállított érvényes igazolványokat kizárólag a jogosult szállítására lehet felhasználni. Amennyiben a sofőr nem a jogosultat szállítja, a gépjármű vezetője bűncselekményt követ el, a Büntető Törvénykönyv 3 évig terjedő szabadságvesztés kiszabásával rendeli büntetni.
  • A mozgáskorlátozottak számára kiállított kártyával való parkolás jogosságát a közterület felügyelők is ellenőrizhetik. A jogosulatlan használat miatt visszatartott kártya tekintetében ezt követően a jegyző dönt.

  • Információs háttér

    Az 1998. évi XIX. törvény a büntetőeljárásról: „Az ügyész a terheltet a bűncselekmény elkövetésétől számított harminc napon belül bíróság elé állíthatja, ha a) a bűncselekményre a törvény nyolc évi szabadságvesztésnél nem súlyosabb büntetést rendel, b) az ügy megítélése egyszerű, c) a bizonyítékok rendelkezésre állnak, d) a terheltet tetten érték, vagy a bűncselekmény elkövetését beismerte. (2) Ha a bíróság elé állítás (1) bekezdés a)-c) pontjában meghatározott feltételei fennállnak, tettenérés esetén az ügyész a terheltet a bűncselekmény elkövetésétől számított harminc napon belül bíróság elé állítja. „Az ügyész haladéktalanul értesíti a bíróságot, ha a vádlottat bíróság elé kívánja állítani, ebben az esetben a bíróság nyomban kitűzi a tárgyalás határnapját. (2) A bíróság elé állítás előtt elrendelt személyi szabadságot elvonó vagy korlátozó kényszerintézkedés a bíróság elé állítás napján tartott tárgyalás befejezéséig tart. Ha az 517. § (1) bekezdésében meghatározott feltételek is fennállnak, az őrizetbe vétel bíróság elé állítás céljából is elrendelhető. Az őrizet legfeljebb hetvenkét óráig tarthat. Ha a bíróság az iratokat az ügyészhez visszaküldi, az ügyész indítványára az általános szabályok szerint határoz a személyi szabadságot elvonó vagy korlátozó kényszerintézkedésekről.

     

    A Miskolci Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: MRFK Kommunikációs Iroda

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!