Magyarország

2011.08.06. 16:03

KDNP: a civil szervezetek többsége is változást akar

Budapest (MTI) - Döntse el az MSZP, hogy mikor és kinek az érdekeit kívánja szolgálni, a civil törvény koncepciójának egyeztetése már túl van a 16. konzultáción és a civil szervezetek többsége is változást óhajt - reagált szombaton a KDNP Lendvai Ildikónak, az MSZP országgyűlési képviselőjének előző napi sajtótájékoztatójára.

Budapest (MTI) - Döntse el az MSZP, hogy mikor és kinek az érdekeit kívánja szolgálni, a civil törvény koncepciójának egyeztetése már túl van a 16. konzultáción és a civil szervezetek többsége is változást óhajt - reagált szombaton a KDNP Lendvai Ildikónak, az MSZP országgyűlési képviselőjének előző napi sajtótájékoztatójára."Csodálattal adózunk Lendvai Ildikó bátorságáért", hiszen nem gondoltuk, hogy a Zuschlag-ügy után a civil törvénnyel kapcsolatban lenne kedve megszólalni - írta közleményében a KDNP. Hozzátették: úgy tűnik, hogy a képviselő nem olvasta az Állami Számvevőszék jelentéseit, és rendjén valónak találja, hogy egy gyakorlatilag családi alapítvány 70 millió közpénzhez jusson egy évben, továbbá azt, ha a döntéshozatalban részt vevő civilek kétszer annyi pénzt kapnak, mint akik kiszorulnak onnan.

A KDNP közleményében azt írta: lehet, hogy az MSZP-s politikusoknak továbbra is érdekük ennek a kapcsolathálónak a fenntartása, azonban ez ellentétes az ország érdekével. Hozzátették: a szándékot szerintük elárulja az is, hogy miközben elismerik, a civil világban rengeteg nem működő szervezet van, és ez ellen hosszú ideig semmit nem tettek, most akadályozni kívánják - mint fogalmaztak - azokat, akik "ezt a vircsaftot megelégelték".

Lendvai Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője pénteken azt mondta: pártja új koncepciót vár a kormánytól a civil szféra szabályozására, a kabinet által társadalmi vitára bocsátott tervezet ugyanis az ellenzéki párt szerint lehetőséget adna a civilek kormányzati kontroll alá vonására és jelentősen csökkentené a közhasznú szervezetek számát. A civil törvény tervezete átveszi a médiatörvény és az egyházi törvény legbírálhatóbb eszközeit: kormányzati irányításra ad lehetőséget, és az új regisztrációval alkalmat ad a szervezetek számának csökkentésére - jelentette ki a szocialista országgyűlési képviselő.

A politikus azt is kifogásolta, hogy a Nemzeti Civil Alapprogram helyett létrehozandó Nemzeti Együttműködési Alap döntéshozó és támogatáselosztó testületeiben kétharmados többségbe jutnának a kormányoldal delegáltjai, míg a civilek csak egyharmados képviseletet kapnának, holott jelenleg 90 százalékos az arányuk. Ugyancsak bírálta, hogy a tervezet szerint - amely szigorúbb feltételeket szab a közhasznú szervezetek számára - 2012-től minden civil szervezetnek újra kellene regisztráltatnia magát a bíróságokon. Lendvai Ildikó azt mondta: míg jelenleg a több mint 30 ezer ténylegesen működő civil szervezet fele élvezett kedvezményeket közhasznú szervezetként, a feltételeknek a jövőben legfeljebb a tömörülések 10 százaléka felelhet majd meg.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!