Magyarország

2011.08.05. 10:36

Kicsi a kullancs, de veszélyes

Miskolc - A hűvösebb, esős időben már július végén rajzani kezdtek a kullancsok, ezért fontos, hogy főleg nyaraláskor vagy kirándulás alkalmával figyeljünk a védekezésre.

Miskolc - A hűvösebb, esős időben már július végén rajzani kezdtek a kullancsok, ezért fontos, hogy főleg nyaraláskor vagy kirándulás alkalmával figyeljünk a védekezésre. Ehhez sokféle riasztókészítményt használhatunk, a spraytől kezdve a golyós stiftig, amivel bekenhetjük a bőrünket. Ha azonban mégis megcsíp minket egy kullancs, otthon is ellenőrizhetjük, hogy fertőzött-e például lyme-kórral.

A kullancsok által terjesztett fertőzések közül jelenleg csak a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás ellen kaphatunk védőoltást. A többi mintegy 10-12 más betegség ellen a legjobb védekezés, ha megelőzzük a csípést. Érdemes tudni, hogy ma már a városi parkokban is elszaporodott az élősködő, ezért a védekezés nem csak utazáskor ajánlott.

Megyénkben hol kell félni leginkább a kullancsoktól? Mi a leghatásosabb védekezés ellenük? Kérdéseinkre az ÁNTSZ-től hamarosan válaszokat kapunk!

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!