Magyarország

2011.08.23. 11:47

Lehet spórolni? Nem vesz könyvet a könyvtár, zumbát oktat az ifjúsági ház

Miskolc - Min próbálnak spórolni? Önkormányzati intézmények vezetőit kérdeztük.

Miskolc - Min próbálnak spórolni? Önkormányzati intézmények vezetőit kérdeztük.

Kevesebb áramfogyasztás, csökkentett fűtés: ilyesmit terveznek az önkormányzat intézményei, amikor arról kell dönteniük, hogy miből spórolják meg zárolt több millió forintjukat. A miskolci közgyűlés a napokban döntött arról, hogy közel két milliárd forintot zárol az idei költségvetésre tervezett összegből – bevétel-elmaradások miatt. Hogy ez intézményenként pontosan mennyi pénzt jelent, nem tudtuk meg.

Mint Farkasné Hadházi Ildikó, a gazdasági főosztály vezetője lapunknak elmondta, bár közöltek egy összeget az intézményekkel, a hivatal főosztályaival, de ez még változhat, hiszen a napokban ülnek le tárgyalni az érintett vezetőkkel. Augusztus 25-ig tartanak a tárgyalások, utána derül ki, hol, mekkora összeget zárolnak.

„Túl kell élnünk”

Amióta a közgyűlés döntött a zárolásról, többször foglalkozott lapunk a témával. Így beszámoltunk róla, az iskolák (az oktatási ágazattól 880 milliót zárolnak) a tanulócsoportok számának csökkentésével terveznek spórolni, elmaradnak a túlóra-kifizetések, és elbocsátást ugyan nem lehet tervezni, de annak a pedagógusnak, akinek nem lesz meg az óraszáma, részmunkaidős állást tudnak csak biztosítani az igazgatók.

Azt is írtuk, hogy kulturális területen különböző városi rendezvényeket érint majd, hogy kevesebb pénzre számíthatnak.

A részletekről még semmit nem tudott beszélgetésünk idején Tánczos Tamás, a nemrégiben összevont Ady művelődési- és az Ifjúsági ház (mai nevén Miskolci Kulturális Központ) igazgatója. Mint mondta, ő a napokban ül le tárgyalni vezető kollégáival, majd később a szakszervezettel és az üzemi tanáccsal, hogy megállapítsák, min tudnak spórolni. Konkrét összeget nem mondott, úgy fogalmazott, a második félévre tervezett költségvetésük 25- 30 százalékát tervezi zárolni az önkormányzat.

Eltérő lehetőségek

– Túl kell élnünk – jegyezte meg. Spórolnak majd a villany-, a víz-, a fűtés- és a telefon költségén, és próbálják növelni a bevételt. Olyan típusú rendezvényekben gondolkodnak, ami sok embert vonz, például a most divatos zumba (fitness és tánc) oktatása. A városi könyvtárból költségvetéséből a tervek szerint 12 millió forintot zárolnak.

Borkúti László igazgató annyit mondott, tudomásul veszik a döntést. – Eddig is akkor költhettünk bármire is, ha engedélyezte az önkormányzat, ugyanis bevételi lehetőségeink nincsenek – mondta. Nem vásárolnak az idén több könyvet (bár ezzel elhalasztanak egy nagyobb leértékelést az egyik könyvesboltláncnál), nem vesznek folyóiratot, amit lehet, annak kifizetését megpróbálják átütemezni.

ÉM-HM

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!