Magyarország

2011.08.12. 06:35

Önkormányzati adósság - Kecskemétnek nincs szüksége átütemezésre

Budapest, 2011. augusztus 12.., péntek (MTI) - Kecskemét polgármestere, Zombor Gábor tájékoztatása alapján a helyi önkormányzat teljes adóssága a 2010. évi zárszámadás adatai alapján 15,99 milliárd forint, amelyben az összes finanszírozási kiadás szerepel.

Budapest, 2011. augusztus 12.., péntek (MTI) - Kecskemét polgármestere, Zombor Gábor tájékoztatása alapján a helyi önkormányzat teljes adóssága a 2010. évi zárszámadás adatai alapján 15,99 milliárd forint, amelyben az összes finanszírozási kiadás szerepel.

    A deviza alapú hiteleket év végén az önkormányzat mérlegében 2010. december 31-i árfolyamon szerepeltetik.

    Az önkormányzat által 2008-ban kibocsátott kötvény kibocsátáskori összege 7 milliárd forintnak megfelelő svájci frank volt, amely a 2010. december 31-i árfolyamon számolva 10,78 milliárd forintot jelent. Lejárata 2028-ban lesz esedékes. A tőketörlesztést 2013-ban kezdik meg, a helyhatóság számára tehát az akkori árfolyamnak lesz igazán jelentősége – hangsúlyozta a polgármester.

    A város hiteleinek 92 százalékát fejlesztési célokra vette fel. Ezekből olyan infrastrukturális fejlesztéseket valósított meg, amelyeknek köszönhetően jelentős munkahelyteremtő beruházások létesülnek a településen. A kötvénykibocsátásból származó forrás egy részét az önkormányzat még nem használta fel.

    Kecskemétnek mindezeken túl egyetlen olyan hitele van, amelyet működési célra vett fel, még 2006-ban, 1,5 milliárd forint összegben. Svájci frank alapon pedig a 7 milliárdos kötvénykibocsátáson kívül egy 2007-ben felvett hitele van a megyeszékhelynek. Ennek összege 2011. június 30-án 7,22 millió svájci frank volt. Törlesztése 2009-ben kezdődött, lejárata 2015 utolsó negyedévére esik. 

    A város hitelállományának aránya az önkormányzat teljes bevételéhez képest a 2010-es zárszámadás adatai alapján 54,93 százalék. Ennek megfelelően „nem valószínű, hogy önkormányzatunknak törlesztési problémái lennének. Kecskemét költségvetése stabil, és a város a közismerten erőteljes gazdasági fejlődésének köszönhetően jó eséllyel az is marad” - fogalmazott Zombor Gábor, aki jelezte: számításaik szerint iparűzési adó

bevételük a következő években várhatóan jelentősen emelkedni fog, amely fedezetet nyújt a hitelek törlesztésére.

    „Ami az átütemezésről szóló javaslatot illeti, azt a Megyei Jogú Városok Szövetsége tárgyalja majd. Az ott kialakult álláspontot figyelembe vesszük, de Kecskemétnek ilyen megoldásra jelenleg nincs szüksége” – közölte a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!