Magyarország

2011.08.12. 06:37

Önkormányzati adósság - Zalában még nem okoz gondot a törlesztés

Nagykanizsa, 2011. augusztus 12., péntek (MTI) - Zalában a megyei jogú város Nagykanizsának és a Zala Megyei Önkormányzatnak van svájci frank alapú tartozása, a megyeszékhely Zalaegerszegnek nincs devizahitele.

Nagykanizsa, 2011. augusztus 12., péntek (MTI) - Zalában a megyei jogú város Nagykanizsának és a Zala Megyei Önkormányzatnak van svájci frank alapú tartozása, a megyeszékhely Zalaegerszegnek nincs devizahitele.

    Pál Attila (Fidesz-KDNP), a Zala Megyei Önkormányzat alelnöke az MTI-nek elmondta: a tavaly év végi adatok alapján a megyének 6,188 milliárd forint adósságállománya van, ebből csaknem 700 millió forint a működési hitel, egy milliárdot némiképp meghaladó a felhalmozási célú hitel és 4,454 milliárd forint jutott a 2007-ben kibocsátott, 20 millió svájci frank értékű kötvényre.

    Ez utóbbiból 820 millió forintot beruházásokra, csaknem 200 milliót pályázatok megelőlegezésére fordítottak, 987 milliót pedig működési célokra használtak fel. A felhalmozási célú hitelt a Zala Megyei Kórház egészségügyi gépek és műszerek beszerzésével megvalósuló rekonstrukciójára fordították.

    A 20 éves futamidejű svájci frank alapú kötvény 2007-es kibocsátása után idén kellett először törlesztenie Zala megyének de a 320 ezer frankos kifizetés nem okozott gondot. Az önkormányzat ugyanis előrelátóan nem váltott át mintegy 7 millió frankot, így ebből árfolyamveszteség nélkül rendezheti a törlesztéseket.

    A zalai közgyűlés alelnöke hozzátette: az önkormányzat teljes bevételéhez képest 31,8 százalék a hitelállomány aránya, míg az adósságszolgálat a 2011-re tervezett bevételek 1,6 százalékát teszi ki. A fizetések átütemezését nem kezdeményezik és ennek nem is látják értelmét - fogalmazott Pál Attila.

    Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP), Zalaegerszeg alpolgármestere közölte: a zalai megyeszékhelynek január 1-jén 2,149 milliárd forint adóssága volt, ami fejlesztési hitelekből tevődött össze. Kötvényt sem forintban, sem svájci frankban nem bocsátottak ki. A felvett hiteleket infrastrukturális beruházásokra és intézményi felújításokra költötte az önkormányzat.

    Zalaegerszeg hitelállománya a 2011-re tervezett összes bevételhez viszonyítva 12,3 százalék, miután 17,438 milliárd forintot meghaladó bevétel szerepel a költségvetésben. Az idei adósságszolgálat, vagyis a tőketörlesztés és a kamatfizetési kötelezettség együtt 432,5 millió forint, ami a teljes idei bevétel 2,5 százaléka.

    A 2011. évi adósságszolgálat pénzügyi fedezete a költségvetésben biztosított, a következő években pedig a bevétel alakulásától függ, hogy jelent-e nehézséget a mindenkori fizetési kötelezettség teljesítése. A jelenlegi kondíciók ismeretében azonban várhatóan nem kezdeményezi az önkormányzat a tőketörlesztés átütemezését - mondta el Zalaegerszeg alpolgármestere.

    Cseresnyés Péter (Fidesz-KDNP), Nagykanizsa polgármestere közölte: a városnak 6,481 milliárd forint adóssága van. Működési hitelt mostanáig nem vett fel az önkormányzat, kizárólag fejlesztésekre vették igénybe a kölcsönöket.

    Nagykanizsának négy devizahitele van, együttesen 13,4 millió svájci frank értékben. 

    Az első devizahitelt 2007-ben vette fel a város 20 évre és 2009-ben kezdte el visszafizetni, s az árfolyamveszteség miatt éves szinten 9 millió forinttal kerül többe a törlesztése. A második 20 éves hitelt szintén 2007-ben vette igénybe a város, ezt 2009-ben kezdték el visszafizetni, majd 2008-ban egy újabbat, amelynek a múlt év októberében kezdődött a törlesztése.

    Tavaly egy negyedik hitelt is igénybe vett a város, ennek első törlesztőrészlete 2012 októberében esedékes.

    A megyei jogú városnak a bevételéhez képest 23 százalék az adósságállománya, a tőke-és a kamat törlesztése pedig az éves bevétel 2,2 százalékát teszi ki.

    Cseresnyés Péter hozzáfűzte: amíg komoly működési nehézséget nem okoz a törlesztés, addig nem kérnek átütemezést. Tervezik azonban, hogy a korábban elhatározott fejlesztésekre 3 milliárd forintos - forint vagy euró alapú - kötvényt bocsátanak ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!