Magyarország

2011.08.15. 14:09

Udvariasságot tanultak a busz- és villamosvezetők

Miskolc - A 10-es udvariassági skálán 8,73 pontot kaptak az utasoktól a miskolci buszvezetők.

Miskolc - A 10-es udvariassági skálán 8,73 pontot kaptak az utasoktól a miskolci buszvezetők.

Az eredmények tehát nem rosszak, de mindig van mit tanulni – kezdte Borsos Attila, a Miskolc Városi Közlekedési (MVK) ZRt. vezérigazgatója azon a tréningen, amelyet a cég szervezett hétfőn a járművezetőknek. Itt nem mást tanulhattak meg a vállalat sofőrjei, mint az udvariasságot. A tréning jelmondata is az volt: „Mi vagyunk az utasokért.” Azt próbálták elmagyarázni a busz- és villamosvezetőknek, hogy olyan viselkedést várnak el tőlük, ami saját maguknak is jól esne egy másik szolgáltató cég munkatársától.

Az is elhangzott, hogy a cégnek – a jelenlegi gazdasági helyzetben – nincs pénze szolgáltatás bővítésre, így a már meglévőt szeretnék utasbaráttá, udvariasabbá tenni. Ahogy a vezérigazgató fogalmazott: a cél, hogy az autósokat is átcsábítsák a tömegközlekedésre, ennek egyik feltétele viszont a megfelelő minőségű szolgáltatás.

A Zöld Nyíl is dühítő...

De mi is tudja igazán felbosszantani az utasokat? Erre már Borsos István járművezető válaszolt: „A legjellemzőbb konfliktus forrás a bliccelés. Mostanában viszont a Zöld Nyíl projekt kapcsán, egészen pontosan, a terelések miatt is dühösek néha az utasok.” Az utóbbi esetben használ, ha elbeszélgetünk az utassal, ha megpróbáljuk enyhíteni a problémát – mondta. De a bliccelés esetére is megvannak a megfelelő megoldások: „Udvariasan felszólítom, hogy vásároljon jegyet. Ezt van, aki megteszi, van, aki megszégyenülve leszáll, de van olyan is, aki úgy csinál, mintha nem hallaná. Ilyenkor leállítom a motort, és bemondom, hogy miatta most az utasok várakozni kénytelenek. Ha ez nem is használ a bliccelőnél, az utastársak rosszallása igen...”

Melyek a veszélyesebb útszakaszok? Borsos István szerint nincs ilyen, az utasok ugyanis a város bármely pontjára elvetődnek. Sokan a Lyukóvölgy környékét mondják veszélyesebbnek – tette hozzá –, de nekem nem voltak ott sem rossz tapasztalataim.

Az udvariasság tréning kapcsán pedig elmondta, jó ötlet, de ehhez meg kell, hogy legyen egy alap udvariasság, amit otthonról vagy hoz valaki, vagy sem – fogalmazott.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!