Magyarország

2011.08.25. 14:40

Ózd: Újra eredményes volt a „stradrendőrség”

Ózd - Az elmúlt négy évben hatékonyan működött, így 2011. nyarán újra diákok vigyáztak a közrendre Ózd város strandján. Az akció idén mondhatni kiváló eredménnyel jubilált, ugyanis nem jutott a strandfürdő területén elkövetett jogsértés a rendőrség tudomására!

Ózd - Az elmúlt négy évben hatékonyan működött, így 2011. nyarán újra diákok vigyáztak a közrendre Ózd város strandján. Az akció idén mondhatni kiváló eredménnyel jubilált, ugyanis nem jutott a strandfürdő területén elkövetett jogsértés a rendőrség tudomására!

Az ózdi strandfürdő területén elkövetett lopásokkal kapcsolatban 2006. nyarától sok állampolgári bejelentés érkezett az Ózdi Rendőrkapitányság ügyeletére a nyári szünidőben. Az elszaporodott strandi lopások visszaszorítására és megelőzésére az Ózdi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának akkori vezetője, jelenlegi kapitányság vezető, Dr . Varga László r. alezredes, a putnoki Serényi Béla Gimnáziummal, az Ózd Közbiztonságáért Alapítvánnyal, az Ózd Városi Vízművel, a Strandfürdővel és az Ózdi Városi Polgármesteri Hivatallal együttműködve létrehozta a „Diákok a biztonságért” akciót.

A kitűzött cél azóta is ugyanaz maradt: garantálni a strandolók vagyonbiztonságát az általános prevenció eszközeivel, melynek eléréséhez a résztvevők: a hatóságok, a civil szervezetek és a diákok is töretlenül csatlakoztak, idén immáron az 5. évben.

A putnoki Serényi Béla Gimnázium rendvédelmi tagozatos, 3-4. éves hallgatói „diák-járőrszolgálatot” láttak el ezen a nyáron is a strandfürdő területén, a teljes szünidő időtartama alatt, bűnmegelőzési célzattal.

Az egyenruhás fiatalok nyitvatartási időben járőröztek a strand területén és vigyáztak a sokszor felelőtlen strandolók értékeire. Erre azért is van szükség, mivel a strandi lopások elkövetésében – sajnos – a strandolók is „közreműködnek”. Vagyontárgyaikat a fürdő területén sokszor őrizet és felügyelet nélkül hagyják hátra. Ezt használták ki az „alkalmi szarkák”, így a fürdés után a csomagjukhoz visszaérkezők felszerelésüknek már csak hűlt helyét találták. Jó esetben „csak” ruhát és törölközőket zsákmányoltak a strandi-tolvajok, azonban sokaknak személyes iratait, lakáskulcsaikat is magukhoz véve távoztak a helyszínről.

A putnoki Serényi Béla Gimnázium rendvédelmi tagozatos diákjai tevékenységének, az ózdi strandfürdő és kemping területén való folyamatos jelenlétüknek köszönhető, hogy a strand közbiztonsága rengeteget javult az akció életre hívását megelőző évekhez viszonyítva.

A diákok lelkiismeretes munkája a szezon végéig tart, melynek során jelenlétükkel, bűnmegelőzési jellegű szórólapok osztogatásával, a strandolók figyelmének felhívásával – tehát a rendelkezésükre álló minden lehetséges eszközzel – járultak és járulnak hozzá a bűncselekmények és más jogsértések megelőzéséhez.

Az őrizetlenül hagyott értékek tulajdonosát megkeresik, felhívják figyelmét annak fontosságára, hogy az értékekre mindig vigyázzon valaki a strandolók közül, mert a tolvajok „munkáját” csak így, a pihenni vágyók együttműködésével lehet teljesen lehetetlenné tenni.

Az első járőrpár július első napjaiban öltötte magára a „diákrendőr” egyenruhát

A diákok 2011. nyarán összesen 426 órát töltöttek a strandon, ami összesen 133 járőrszolgálatot jelent. Az akcióban aktívan – saját szabadidejét feláldozva – 10 fő vett részt, közöttük is kiemelkedik Kovács Bence, aki egymaga 131 „szolgálati” órát teljesített, 39 járőrszolgálata alatt.

Bence és társai munkája idén is meghozta gyümölcsét és az elért kiemelkedően pozitív eredményt szinten tartva örömmel számolhatunk be arról, hogy az Ózdi Rendőrkapitányság rendelkezésére álló adatok alapján 2011. évben nem követtek el jogsértést a strandfürdő területén. Így a strand közrendje, közbiztonsága kiemelkedő színvonalon szolgálta idén nyáron is az oda látogató, kikapcsolódni vágyók nyugalmát.

Az Ózdi Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!