Magyarország

2011.08.11. 12:14

Vizirendészeti helyzetkép: Két „Nyéki tó” részterületét immáron használhatják a fürdőzők

Nyékládháza, Hejőkeresztúr - A Nyékládháza és Hejőkeresztúr határában található „Gólem és Debreceni tavak” kijelölt és bólyákkal jól körbehatárolt része - az érintett önkormányzatok, az illetékes bányakapitányság, valamint a bányaművelést végző cég közelmúltban történt megállapodása alapján – saját felelősségre fürdőzési célra használhatók és szabadon igénybe vehetők.

Nyékládháza, Hejőkeresztúr - A Nyékládháza és Hejőkeresztúr határában található „Gólem és Debreceni tavak” kijelölt és bólyákkal jól körbehatárolt része - az érintett önkormányzatok, az illetékes bányakapitányság, valamint a bányaművelést végző cég közelmúltban történt megállapodása alapján – saját felelősségre fürdőzési célra használhatók és szabadon igénybe vehetők.

A Nyékládháza és Hejőkeresztúr határában található „Gólem” és „Debrecenitavak teljes területe a közelmúltig - a közelben lévő többi bányatóhoz hasonlóan - magánterületen lévő külszíni bányaterületnek minősült, ahová bányabiztonsági szabályok alapján tilos volt belépni kivételekkel. (Egy korábban szerzett szolgalmi jog alapján ugyanis az Észak-magyarországi Horgász Egyesület tagjai kizárólag horgászati tevékenység céljából beléphettek).

Fürödni és vízi sportolni is lehet a nyéki tavakon

A közelmúltban a nyékládházi és a hejőkeresztúri önkormányzat megállapodást kötött az említett két vonatkozásában a fenti területen bányaművelést végző céggel. A megállapodás értelmében a bányaművelést végző a tulajdonában álló üzemterületekből bólyákal jól körbehatárolt részeket enged át használatra a két önkormányzatnak, ezáltal a terület – immáron jogilag szabályozott keretek között – teszi lehetővé a lakosság rekreációját.

Az üzemterületből leválasztott részek ezt követően szabadvizeknek tekinthetőek. Szabadvizekben a 46/2001. (XII. 27.) BM rendelet alapján saját felelősségre lehet fürdeni, kivéve: - hajóútban, - éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, - illetve ahol azt tiltótábla jelzi.

A nyéki tavak leválasztott területei megnyílnak a vízi sport szerelmesei részére is, a vízi közlekedésről szóló 39/2003 GKM rendelet maradéktalan betartása mellett, ezt követően saját felelősségre lehet vízi sporteszközöket használni, szörfözni, csónakázni, vitorlázni, 10 kW-t meg nem haladó teljesítményű gépi meghajtású vízi járművel közlekedni, lehet továbbá ezen területeken a szigorú jogszabályok betartása mellett búvárkodni. Jet-skit azonban tilos használni!

Figyelem!

A bányaművelést végző gazdasági társaság által továbbra is használt, aktív külszíni bányászati tevékenység alatt álló területekre (a két említett „Gólem és Debrecenifürdőzésre ki nem jelölt részei, valamint a közelben lévő többi teljes egészére) fürdőzési céllal azonban továbbra is szigorúan tilos a belépés.   

A horgászatra vonatkozó szabályok nem változtak, horgászni az eddigi normák alapján a bányadepók kivételével bárhol lehet, de járművel még a horgászok sem mehetnek be az üzemi területekre.

Kérjük a vízpartra érkezőket a szabadvíz területek pontos határairól érdeklődjenek a fenti önkormányzatoktól. (A 35 számú főút mellett közvetlenül találhatóak a bánya üzemterületek, a települések mellett közvetlenül vannak kijelölve a szabadvizek)

Mindezen kedvezmények ellenére, mindenki figyelmét felhívjuk arra, hogy a nyékládházi és hejőkeresztúri tavak nagyon mélyek és alacsony hőmérsékletűek, ezekben a fürdőzni csak a biztonsági rendszabályok fokozott betartása mellett ajánlott!

A B-A-Z. MRFK Közlekedésrendészeti Osztály tájékoztatása alapján: MRFK. Kommunikációs Iroda



  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!