Magyarország

2011.09.07. 19:47

Adószakértők szerint a luxuscikkek forgalmi adója a jövő évi büdzsét biztosan nem oldaná meg

Budapest (MTI) - Ha az uniós tagállamok "bele is mennének" abba, hogy a luxuscikkekre magasabb áfát lehessen felszámítani, a jövő évi büdzsében még nem lehetne számítani rá, mert az irányelv módosítása évekbe is telhet - mondták az MTI által megkérdezett adószakértők.

Budapest (MTI) - Ha az uniós tagállamok "bele is mennének" abba, hogy a luxuscikkekre magasabb áfát lehessen felszámítani, a jövő évi büdzsében még nem lehetne számítani rá, mert az irányelv módosítása évekbe is telhet - mondták az MTI által megkérdezett adószakértők.Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter levélben arra kérte Algirdas Šemeta adóügyi biztost, hogy az Európai Bizottság mihamarabb tegyen javaslatot a luxuscikkek forgalmi adójának normál kulcsúnál magasabb adóztatására - jelentette be szerdán a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). A tárca közleménye szerint Matolcsy György azt írta, a magyar kormány fontolóra venné egy, a hatályos adókulcsnál magasabb, 35 százalékos áfa-kulcs bevezetésének lehetőségét bizonyos termékek esetében, ha erre a Tanács közös hozzáadottértékadó-rendszerről szóló irányelvében foglaltak lehetőséget adnának.

Bármelyik tagország tehet ilyen javaslatot, de mivel a hozzáadottértékadóról szóló irányelv módosítását igényelné, ehhez a többi tagország egyetértése is szükséges - mondta az MTI-nek Zara László, az Adótanácsadók Egyesületének elnöke. Ha az adóügyi biztos el is fogadja és előterjeszti a magyar javaslatot, a sorsa attól függ, hogy a többi tagállam mit szól hozzá. Mivel nem az unióban sokak által felvetett kérdésről van szó, támogatókat kellene szerezni, azokat, akik ellenkeznek, meg kellene győzni. "Nem érzem a realitását, hogy gyorsan keresztül mehetne" - mondta Zara László.

Arra a kérdésre, hogy a luxuscikkek magasabb forgalmi adójából lehetne-e érdemi bevételre számítani, úgy vélekedett, ez attól függ, hogyan határozzák meg a luxuscikkek körét. Általánosságban biztosan nem lehet szabályozni, pontosan meg kellene határozni, mit tekintenek luxusnak (elvileg ilyen lehet például egy aranyékszer vagy egy személyenként 500 ezer forint feletti utazás). Ami azonban az egyik tagállamban luxuscikknek számít, nem biztos, hogy egy másikban is annak minősül - mutatott rá.

Arra a kérdésre, hogy nem lenne-e egyszerűbb a vagyonadó bevezetése, azt válaszolta: egyszerűbb lenne, de az általános ingatlanadó igazságosan nagyon nehezen bevezethető, s ha egy hatalmon lévő kormányzat korábban már elkötelezte magát amellett, hogy ilyet nem vezet be, ettől valószínűsíthetően nem fog visszalépni. Hozzátette: más vagyontárgyak esetében bevezethető lenne a vagyonadó, bár akkor nem sok bevételre lehetne szert tenni, hacsak nem horribilis összeget állapítanak meg.

Keresik a megoldást

Herich György, a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesületének (Moklasz) elnöke érdekes, újszerű megközelítésnek nevezte a luxusadóra vonatkozó javaslatot. Az adószakértő elmondta: a fogyasztási adó emelésekor kisebb ellenállásra kell számítani, mint a jövedelemadók módosításánál. A fogyasztási adó emelése ugyanis csak azt érinti, aki ténylegesen fogyaszt. A társasági adó kulcsának emelése azonban közvetlenül érinti a vállalkozásokat, nagymértékben befolyásolja a tőkeáramlást, míg a személyi jövedelemadó módosítása a lakossági jövedelmeknél okoz problémát. Míg a jövedelemadónál nincs mozgásterük az adózóknak, a fogyasztási adó ilyen szempontból rugalmasabb - mutatott rá.

A forgalmi adó egyre növekvő bevételt jelent, ha pedig infláció van, még jobban emelkedik. Nem teljesen ördögtől való dolog az emelése, ha mindenáron bevételre van szükség - fejtette ki.

Egy biztos: mivel minden uniós országnak szüksége van pénzre, keresi a megoldást. A forgalmi adó pedig nagyon gyorsan szabályozható, az ellenállás ennél lenne a legkisebb, technikailag is a legegyszerűbb lenne, nincs pótlólagos költsége, adminisztrációja, és alkalmazkodni is lehet hozzá abból a szempontból, hogy aki nem akarja megfizetni az adót, mást vásárol az adott termék helyett - mondta Herich György. Az adószakértő szerint a legnagyobb problémát az idő jelenti. Mivel irányelv módosításra van szükség, ha az uniós tagországok bele is mennének, ez "a következő évek zenéje" lehet - mondta.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!