Magyarország

2011.09.07. 15:16

Igazi helyszínelők Aggteleken

Aggtelek - Elméleti és szituációs gyakorlatokon mérték össze a tudásukat a helyszínelők Aggteleken.

Aggtelek - Elméleti és szituációs gyakorlatokon mérték össze a tudásukat a helyszínelők Aggteleken.

Az ország minden pontjáról érkezett bűnügyi technikusok, hogy összemérjék tudásukat a kedden és szerdán Aggteleken megrendezett Vedres Mátyás Országos Bűnügyi Technika Emlékversenyen. A tizenkilenc megyei rendőr-főkapitányság és a BRFK által delegált háromfős csapatok a verseny első napján elméleti, a másodikon gyakorlati feladatokat oldottak meg.

A szerdai versenynapon a csapatok tizenkét helyszínen, szituációs gyakorlatokon bizonyíthatták hozzáértésüket.

Munkatársaink a megyénket képviselő csapatot – Hriczu Roland őrnagyot, Hernádi Béla főtörzszászlóst és Bényei Attila törzsőrmestert – kísérte el az állomáshelyekre. Az egyik helyszínen egy munkaasztal várta a versenyzőket, amin egy satuba fogott távcsöves puska volt, elsütő billentyűjén egy zsinórral. A fegyverrel szemközt lévő falnál egy holttest hevert, a zsinór a kezéig húzódott. Első ránézésre akár öngyilkos is lehetett a földön fekvő alak, de a nyomok alapján hamar körvonalazódott: ez egy berendezett tetthely, a tettes közvetlen közelről lőtte mellkason áldozatát, majd úgy manipulálta a helyszínt, hogy az öngyilkosság látszatát keltse. No, de kit tud átverni, amikor a holttesten közvetlen közelről leadott lövésre jellemző égésnyom keretezi a lövedék becsapódási nyomát, és a puska csöve se úgy áll, hogy azzal az áldozat mellbe lőhette volna magát?

A csapatok munkájukra jellemző gondossággal vizsgálták meg a nyomokat, mert nem volt elég megválaszolni a kérdést – nevezetesen: történt-e idegenkezűség vagy sem –, meg is kellett indokolniuk.

Hulla a szomszédban

Egy másik helyszínen egy fiú – akit a főkapitányság egyik veterán nyomozója alakított – várta a helyszínelőket. Elmesélte, hogy már négy napja semmilyen életjel nem érkezett az apjáról, hiába hívja, nem jelentkezik. A kulccsal bezárt lakásból hiányzott a tévé, az idős ember ruhái, pénze, és még a szekrényen lévő italoknak is lába kelt. A szemüvege és botja viszont egy gyűrött ing társaságában a földön hevert, gyógyszerei pedig az asztalon – ezek nélkül aligha mehetett messzire. A szoba sarkában egy papírlapon lábnyom maradt, a ház falának támasztott létrán pedig vérnyomra bukkantak a technikusok. Végül az idős ember elrejtett holttesté a szomszéd telken találták meg (a képzeletben odavitetett hullakereső kutya segítségével). Kiderült, ez egy nemrégiben történt megyénk-béli emberölés helyszínének imitációja, ahol az idős embert a második szomszéd ölte meg, és a testét az emésztő gödörben rejtette el.

Lövések az ablakon át

„Bejelentés érkezett, hogy ismeretlen elkövető két lövést adott le egy lakóház konyhaablakára”, szólt egy másik feladat. A helyszínre a bűnügyi technikusok értek oda először, akiknek intézkedniük kellett a helyszín lezárásáról, a nyomok felkutatásáról. Hamarosan találtak is egy hüvelyt, és a duplaüvegezésű ablakon lévő lövésnyomok alapján az is kiderült, a bejelentő hazudott, csak egy lövés jött kintről, valaki bentről is tüzelt. Más helyszíneken a bűnügyi technikusok a minden nap gyakorolt mozdulatokat mutatták be: ujjnyomot, vérszennyeződést rögzítettek, ujjnyomatot vettek, lábnyomot rögzítettek, csapásirányt határoztak meg.

A csapatok egyetértettek abban, hogy a rendezők (a borsod megyei főkapitányság bűnügyi technikusai, élükön Frózsi János alezredessel) remek helyszínt választottak az emlékversenyhez – a Cseppkő hotelt és környékét –, ahol nyugodt körülmények között, színvonalas, rafinált számokkal színesített tudáspróbát hoztak tető alá. Megyénk csapata részt vett a megmérettetésen, de eredményeiket nem vették figyelembe – elkerülendő a bundának még a gyanúját is. A vándorserleget a Veszprémi csapat birtokolhatja egy évig, a jövő évi viadalt a BRFK csapata rendezheti majd.

Eredmények:

1. Veszprém megye  

2. Nógrád megye

3. Békés megye

Különdíj:

B.-A.-Z. Megye csapata

Elméleti feladatokért: Veszprém

Gyakorlati feladatokért: Nógrád, Heves

ÉM-SZP

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!