Magyarország

2011.09.19. 19:20

Kormányhatározat a 2011. évi költségvetésben egyensúlyt megtartó intézkedésekről

Budapest (MTI) -  A kormány a 2011. évi költségvetés kapcsán egyensúlyt megtartó intézkedésekről döntött.

Budapest (MTI) -  A kormány a 2011. évi költségvetés kapcsán egyensúlyt megtartó intézkedésekről döntött.A legutóbbi Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a központi költségvetési fejezetek esetében közel 571 milliárd forint, a nyugdíjbiztosítási és egészségbiztosítási költségvetési szervekkel együtt mintegy 577 milliárd forint maradványtartási kötelezettséget írtak elő, emellett mintegy 37,46 milliárd forint zárolási  kötelezettséget is rögzítenek a központi költségvetési fejezetek számára a 2011. évi költségvetésben.

Az egyes minisztériumok közül a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot 141 milliárd forint, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumot 102,7 milliárd forint, a Vidékfejlesztési Minisztériumot 34,5 milliárd forint, a Belügyminisztériumot 30,9 milliárd forint maradványtartási kötelezettség érinti.

A lejáró szerződések nem hosszabbíthatók meg

Egyúttal a kormány arról is döntött, hogy az irányítása alá tartozó fejezeteknél a bérleti és lízing díjak, a vásárolt közszolgáltatások (az államháztartás körébe tartozó feladatok, az államháztartás által kibocsátott szolgáltatások szerződés alapján történő megvásárlása államháztartáson kívüli gazdasági szervezettől), valamint a "szellemi tevékenység végzésére kifizetés" (költségvetési szerv szakmai alapfeladatának ellátására külső személlyel, szervezettel való munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony létesítése) jogcímekhez kapcsolódó előirányzatok, keretek felhasználására új szerződés nem köthető, a lejáró szerződések nem hosszabbíthatók meg. A hatályos szerződéseket haladéktalanul felül kell vizsgálni, szükséges esetben intézkedni kell felbontásukról.

A kormány határozata szerint az irányítása alá tartozó fejezeteknél a kabinet beszerzési tilalmat rendel el az intézményi beruházás keretében történő tárgyi eszközök (így földterület, telek, telkesítés, erdő, ültetvény, épület, egyéb építmény, ingatlanhoz kapcsolódó vagyoni értékű jog, berendezés, gép - például informatikai eszköz - , felszerelési tárgyak - például bútor, jármű -, valamint immateriális javak beszerzése (szellemi termék, így például szoftver termékek), egyéb szellemi alkotások, vagyonértékű jogok) esetében.

A kormányhatározatban előírt tilalmak nem vonatkoznak az európai uniós forrást tartalmazó előirányzatokra. A tilalmak részbeni feloldására - rendkívül indokolt, egyedi esetekben - a Magyar Államkincstár elnökének benyújtott, annak véleményével ellátott kérelem alapján, a Miniszterelnökséget vezető államtitkárjogosult - olvasható a Magyar Közlönyben.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!