Magyarország

2011.09.01. 12:20

Egészséges étkeztetés: Levesporból nem lehet a leves

Miskolc - Szeptembertől kevesebb sóval és cukorral főznek az iskolák, de gyümölcsre nem mindig futja.

Miskolc - Szeptembertől kevesebb sóval és cukorral főznek az iskolák, de gyümölcsre nem mindig futja.

Szeretnének egészségesebben főzni az iskolákban és óvodákban, de ennek sokszor az alacsony normatíva szab határokat. Kerülni kell a zsíros tejet, a cukros üdítőket és a 12 százaléknál magasabb zsírtartalmú tejfölt is a gyermekétkeztetésben. Ezek a szabályok szerepelnek többek között a tiszti főorvos augusztus 1-jén közzétett egészséges életmódra vonatkozó ajánlásában, ami hamarosan kötelező érvényű jogszabály lesz.

Kevesebb sót

– Mi eddig is próbáltunk egészséges ételeket főzni a gyerekeknek, így nagy változásokat nem kellett bevezetnünk – mondta lapunknak Tótné Csorba Mária, az Avastetői Általános Iskola igazgatója. – Kevesebb ételízesítőt, sót és cukrot használunk, viszont igyekszünk több zöldséget és gyümölcsöt a gyerekek asztalára tenni. Zsíros ételeket viszont évek óta nem főzünk.

Az igazgató hozzátette: szeretnének több gyümölcsöt adni a gyerekeknek. És bár segít az almaakció, ami napi egy almát jelent az alsós diákoknak, de a változatosabb gyümölcsvásárlásra már nincs lehetőség. Ugyanígy anyagi okai vannak annak, hogy egészséges péktermékeket rendeljenek, hiszen azok sokkal drágábbak a fehér kenyérnél. A csekély nyersanyagnormatívából kell kijönniük, ami háromszori étkezésre 363 forint, az ebédre pedig 244 forint.

Több pénz, több munkaerő

Az egészséges étkezés a szívügye Galambosi Dorottyának, a Nyitnikék Óvoda vezetőjének. Ő ugyanis természetgyógyász is, így odafigyel, hogy mit esznek a gyerekek. A lehetőségekhez képest sikerül is a korszerű táplálkozást megvalósítani, az anyagiak azonban határt szabnak.

– Én pontosan tudom, hogy mit kellene a gyerekeknek enniük, csak ahhoz több pénz kellene – fogalmazott.

Az óvoda élelmezésvezetője Szálkai József azzal egészítette ki, hogy nem csak több pénz, de több munkaerő is kellene. Példaként említette, hogy ha csirkesültet készítenek, ahhoz elég egy ember, ha viszont zöldséggel töltött csirkét szeretnének ebédre adni a gyerekeknek, ahhoz már 2-3 ember szükséges. A valóság pedig az, hogy az önkormányzat nem létszámot növelni, hanem létszámot csökkenteni akar. Az óvodások tízóraiját és uzsonnáját 40 forintból, ebédjét 150 forintból kell kihozni. Segítség azonban, hogy szeptembertől visszakapták az óvodák az iskolatejet. Az élelmezésvezető megjegyezte: ez a normatíva 3 éve nem emelkedett, és nyáron rosszul járnak az önkormányzat által kötött ötéves közbeszerzési szerződéssel, hiszen ilyenkor olcsón tudnák beszerezni az idényjellegű zöldségegeket és gyümölcsöket.

Normatívaemelés nem lesz

A jelenlegi költségvetési és gazdasági helyzetben nem tervezi a miskolci önkormányzat, hogy az élelmezési normatívát vagy a szülők által fizetett térítési díjat megemelné, mondta lapunknak Kiss Gábor, a humán főosztály vezetője. Hangsúlyozta: számára is teljesen elfogadhatatlan, hogy a gyerekek például levesporos levest egyenek.   

– Tudom, hogy nagyon nehéz kihozni a mostani normatívából az egészséges menüt, de a mozgástér egyelőre az, hogy az élelmezésvezető jó háziasszony módjára megpróbálják a lehető legjobbat kihozni a rendelkezésre álló pénzből – jelezte a főosztályvezető. Emlékeztetett: Miskolcon különösen nagy gondot okoz, hogy nagyon magas a rászoruló, tehát az ingyenes étkező gyerekek száma, és az ő térítési díjuk nagy részét is önkormányzatnak kell kifizetnie.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!