Magyarország

2011.09.06. 13:32

Népszámlálás: titkosan és akár online is

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - Népszámlálás: online, önkitöltéssel vagy hagyományos adatfelvétellel.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - Népszámlálás: online, önkitöltéssel vagy hagyományos adatfelvétellel.

Október 1. és október 31. között tartják hazánkban a 15. népszámlálást. Ekkor – megyénkben – csaknem 2500 számlálóbiztos keresi meg valamilyen formában az állampolgárokat, akiknek kötelező a válaszadás.

Szalainé Homola Andrea, a miskolci Központi Statisztikai Hivatal (KSH) igazgatója elmondta: a hazai népszámlálások történetében először nyílik lehetőség a kérdőívek online kitöltésére, de megmarad a hagyományos adatfelvételi mód is. Az adatfelvételt megelőzően a számlálóbiztosok minden címre eljuttatnak egy népszámlálási adatfelvételi csomagot. Ez tartalmazza: a lakás- és a személyi kérdőív egy-egy példányát, valamint egy tájékoztató levelet. A lakáskérdőíven szerepelnek az internetes kitöltéshez szükséges azonosítók és az internetes belépési kód. Aki nem a számlálóbiztossal szeretné kitöltetni a kérdőívet, annak október 16-ig lesz módja arra, hogy az internetes kapun keresztül saját maga kitöltse a rá, illetve az egy címen lakókra vonatkozó kérdőíveket, vagy éppen önkitöltéssel a papíralapú kérdőíveket. Az igazgató azt hangsúlyozta: a kérdőíveket háztartásonként mindenkinek azonos módszerrel kell kitöltenie. Azt is megtudtuk, akik nem rendelkeznek otthon internetcsatlakozással, azok közintézményekben felállított internetes pontokon adhatnak választ a népszámlálási kérdésekre. A KSH központban, az igazgatóságokon, valamint a képviseleteken is lesznek e-pontok.

Titkos adatok

Szalainé Homola Andrea kiemelte az adatvédelmet is: „A népszámlálásban résztvevőket szigorú titoktartás köti.” A cél ugyanis az, hogy a lakások és a népesség összetételéről, legfontosabb jellemzőiről kapjanak információt, éppen ezért a kérdőíveken nem kell feltüntetni a válaszadó nevét. Míg a kérdésekre kötelező válaszolni, vannak kivételek, ilyenek a nemzetiségre, anyanyelvre, vallásra, egészségi állapotra, fogyatékosságra vonatkozóak.

Az igazgató a számlálóbiztosokról is beszélt, akiknek feladata az interjúk elkészítése, az önkitöltött kérdőívek összegyűjtése, a címek pontosítása. A számlálóbiztosok személyét a KSH ingyenesen hívható zöld számán, a 0680-200-224-es számon ellenőrizhetik le az állampolgárok. Azt is megtudtuk: a számlálóbiztos a népszámlálási igazolvánnyal igazolja magát, ezen szerepel a neve, aláírása, azonosítója, valamint, a hátoldalon, a település jegyzőjének aláírása. Ez az igazolvány azonban csak egy másik, a személyazonosságot igazoló fényképes igazolvánnyal együtt érvényes.

Aki október 1. előtt születik, azt számolják

Szabó Tibor megyei népszámlálási felelős arról beszélt, hogy a hajléktalanokat hogyan vonják be a népszámlálásba. Mint megtudtuk: akik hajléktalan szállókon élnek, azokat intézeti összeírás által számolják meg. Akik viszont nem, azokat a szociális munkások keresik fel. Őket névvel azonosítják majd, de ezt később megsemmisítik – tette hozzá.  

Azt is megtudtuk, hogy a népszámlálás eszmei időpontja 2011. október 1. 0.00 óra, azaz a kérdőíveken szereplő válaszok mindegyikének az ebben a pillanatban érvényes helyzetet kell tükröznie. Az az újszülött például, aki szeptember 30-án éjfél előtt születik, beleszámít az összeírásba, viszont, aki éjfél után, az már nem.

 

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!