Magyarország

2011.10.30. 20:13

Érik a csipkebogyó

Az első őszi fagyok idején érik be a csipkebogyó. A túlérett bogyó édes, de C-vitamin tartalmának nagy része már elvész.

Az első őszi fagyok idején érik be a csipkebogyó. A túlérett bogyó édes, de C-vitamin tartalmának nagy része már elvész. A-, B1-, B2-, P- és K-vitamin található benne, de legfontosabb hatóanyaga a C-vitamin, ami erősíti a vérerek falát, szilárdítja a kötőszövetet, fokozza a szervezet védekezőképességét, segíti a csontképződést. A csipkebogyó tápértéke akkor a legmagasabb, ha leszedése után azonnal felhasználjuk.

Csökkenti a hegesedés utáni nyomokat

A csipkebogyóból hideg eljárással készítsünk italt, forró vízben ne áztassuk, mert a C-vitamin már 50°C fok körül megsemmisül. Magjából olajat is készítenek, amely csökkenti a sebek hegesedés utáni nyomait, így jó a nátha miatt érzékennyé vált orrkörnyék kezelésére, és a bőr öregedését is késlelteti.

Nem változtat a pattanásokon és a bőrhibákon

A csipkebogyó magjának olaja azonban, nem változtat a pattanásokon és a bőrhibákon sem. Felhasználják még más olajokkal keverve testápoló szerekhez (arcpakolás,szemránckrém stb.) Gyorsan avasodik, ezért csak frissen készítve használják, vagy tartósító szerrel áll el néhány napig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!