Magyarország

2011.10.21. 17:45

Fővárosi Közgyűlés - Közoktatási koncepcióról, hajléktalanszálló létrehozásáról döntöttek a képviselők

Budapest, 2011. október 21., péntek (MTI) - Többek között az új, 2015-ig szóló közoktatási koncepcióról, egy, a IX. kerületben létesítendő hajléktalanszállóról, valamint tűzoltólaktanyák felújításáról döntöttek a képviselők pénteken, a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésén.

Budapest, 2011. október 21., péntek (MTI) - Többek között az új, 2015-ig szóló közoktatási koncepcióról, egy, a IX. kerületben létesítendő hajléktalanszállóról, valamint tűzoltólaktanyák felújításáról döntöttek a képviselők pénteken, a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésén.

Az előterjesztések között szerepelt a budapesti közösségi televízióról szóló javaslat is, azt azonban Tarlós István főpolgármester a napirendi vitában visszavonta.

A képviselők az ülésen elfogadták a 2011-2015. közötti közoktatási koncepciót, amelynek alapelvei között szerepel az önkormányzat által működtetett közoktatási rendszer fenntarthatóvá tétele, az intézményrendszer mai létszámszintjének megtartása, az uniós pályázatok visszafizetési kötelezettségének elkerülése. Emellett olyan rendszer jönne létre, amely nem csupán a tanulókat, hanem egész Budapest gazdaságát szolgálja. A koncepció szerint cél a lemorzsolódás csökkentése, a szakmakínálat rendezése, az egységes működés, szabályozás megteremtése.

Egyhangúlag elfogadták az autistákat segítő koncepciót is, ennek lényege, a Szent János Kórházban, a Heim Pál Kórházban és a Bethesda Kórházban hoznak létre olyan központot, ahol nem kell fizetni a diagnózisért. Emellett az önkormányzat tordasi szociális otthonában egy csoport - az Autisták Országos Szövetségének együttműködésével - további terveken dolgozik, például 24 órás telefonszolgálatot működtetnek majd a hozzátartozóknak.

Döntés született arról is, hogy az eredetileg tervezett VIII. kerületi helyszín helyett a IX. kerületben nyílik meg a főváros egyik új hajléktalanellátó intézménye. A testület azért változtatott, mert a VIII. kerület vezetése Pintér Sándor belügyminiszter támogatásával egy másik helyszín, a IX. kerületi Aszódi utca kijelölésére tett javaslatot. Az új helyszín - a régihez hasonlóan - a MÁV tulajdonában áll, ezért az állami céggel a fővárosnak bérleti szerződést, illetve megállapodást kell kötnie.

Elfogadták a képviselők György István főpolgármester-helyettes azon előterjesztését is, amellyel kilenc közútkezelői feladatkört adnak át a hivataltól a Budapesti Közlekedési Központnak (BKK). 2012. január 1-jétől a BKK-hoz kerülnek a közúti közlekedéssel összefüggő feladatok, a közútkezeléshez, a várakozási övezetek üzemeltetéséhez kapcsolódó feladatok egy része, az új utak építése, kezelése és fenntartása, az útellenőri szolgálat működtetése, a közúti közlekedés fejlesztése, az utak forgalmának szabályozása, a közúti jelzések elhelyezése és a tömegközlekedési feladatok.

Módosították a képviselők a 2012-es útfelújítási ütemtervet; Németh Zoltán és Wintermantel Zsolt fideszes képviselő előterjesztése szerint a módosításra azért volt szükség, mert az eredeti listát még 2007-ben állították össze egy olyan szempontrendszer alapján, amely nem vette figyelembe a közúthálózat valós állapotát, és a közösségi közlekedés igényeit sem. A 2012-es lista összeállításánál a BKK-val közösen új módszertant alkalmaztak, az egyelőre nem végleges listáról jelenleg is egyeztetéseket folytatnak, hogy a legrosszabb állapotban lévő utakat újítsák fel először.

Négy budapesti tűzoltólaktanya felújításáról is döntés született; a Csepeli Tűzőrség, az Erzsébeti Tűzőrség, a Józsefvárosi Tűzőrség, valamint a Budavári őrs (korábban Roham-2) az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) pályázatán nyerte el a szükséges források 80 százalékát. A döntés értelmében Tarlós István főpolgármester aláírhatja a támogatási szerződéseket.

Az ellenzéki pártok több témában az ülést megelőzően számoltak be álláspontjaikról. A fővárosi MSZP szerint a szociális katasztrófa utolérte Budapestet. Horváth Csaba frakcióvezető elmondta, hónapok óta nem fizeti ki az önkormányzat a hajléktalanellátásra szánt 650 millió forintot. Kitért arra is, hogy a díjhátralékkal rendelkező családok számára korábban létrehozott alapítványt a mostani városvezetés "lenullázta". Hozzátette: jelenleg 300 ezer családnak van 90 napon túli közműtartozása.

Staudt Gábor, a Jobbik budapesti elnöke sajtótájékoztatón azt mondta, Budapest a nagy vesztese az intézményátadásoknak, mert 7 milliárdos hitelállományért cserébe felbecsülhetetlen ingatlanállományt ad át. Közlése szerint az új önkormányzati törvény koncepciója is aggályos Budapest szempontjából, mivel a fővárosra vonatkozó részek kidolgozatlanok, koncepcionálisan hiányosak, és ennek - mint mondta - politikai oka van.

A napirend vitájában Kaltenbach Jenő, az LMP frakcióvezetője arra kérte a főpolgármestert, hogy térjenek vissza a munkaterv szerinti ülésezéshez, indoklása szerint nehezen követhetők a közgyűlések időpontjai. Emellett kifogásolta a helyszínen kiosztott anyagok mennyiségét is.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!