Magyarország

2011.10.08. 11:45

V4-csúcs - Megkezdődött az államfők találkozója Visegrádon

Budapest, 2011. október 8., szombat (MTI) - Megkezdődött Visegrádon a V4-országok - Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország - államfőinek tanácskozása szombaton.

Budapest, 2011. október 8., szombat (MTI) - Megkezdődött Visegrádon a V4-országok - Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország - államfőinek tanácskozása szombaton.

 A négy köztársasági elnök két plenáris ülésen tekinti át a visegrádi együttműködés eddigi két évtizedének eredményeit és aktuális kérdéseit. Az ülések közötti szünetben az elnökök megtekintik a királyi palota kerengőjében az MTI fotókiállítását a korábbi V4-találkozókról.

A tanácskozás után a köztársasági elnökök lovagi tornabemutatót tekintenek meg a palota tornapályáján, majd hajóval utaznak vissza Budapestre.

A csúcstalálkozó első napján, pénteken a köztársasági elnökök beszédet mondtak a Budapesti Corvinus Egyetemen rendezett Közép-Európa gazdasági potenciálja és lehetőségei című konferencián.

A visegrádi csoport Magyarország, Csehszlovákia és Lengyelország intézményesített együttműködéseként jött létre 1991. február 15-én azzal a céllal, hogy segítse a közép-kelet-európai térség három rendszerváltó országának euroatlanti integrációját. Csehszlovákia kettéválásával, a Cseh Köztársaság és Szlovákia megalakulásával (1993 január 1.) négytagúvá vált a szerveződés. A visegrádi együttműködés elnevezés arra az 1335-ös találkozóra utal, amelyen a visegrádi királyi palotában a magyar, a cseh és a lengyel uralkodó politikai és kereskedelmi célú stratégiai döntéseket hozott a régió szerepének erősítésére.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!