Magyarország

2011.11.07. 17:40

Értékesítik Gelse vagyonát az adósságrendezés keretében

Gelse, 2011. november 7., hétfő (MTI) - Rövid időn belül értékesítésre hirdetik meg az adósságrendezési eljárás alatt lévő Zala megyei Gelse forgalomképes vagyonát, a rendőrség és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozása még tart - közölte az MTI érdeklődésére hétfőn a település polgármestere.

Gelse, 2011. november 7., hétfő (MTI) - Rövid időn belül értékesítésre hirdetik meg az adósságrendezési eljárás alatt lévő Zala megyei Gelse forgalomképes vagyonát, a rendőrség és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozása még tart - közölte az MTI érdeklődésére hétfőn a település polgármestere.

Szegedi Ferenc (független) elmondta: ahogy előre sejthető volt, a falu mintegy 80 hitelezője nem fogadta el az önkormányzat által nyáron felajánlott, megközelítőleg 40 millió forintot az összesen 1,6 milliárd forintnyi adósság teljes kifizetése helyett. A törvényi előírások szerint ezért a bíróság által kinevezett pénzügyi biztos megkezdte a falu vagyonának értékesítését, az eladható vagyontárgyakat rövid időn belül meg is hirdetik.

Hozzátette, a település fedett fürdőjét és 40 személyes turistaszállóját tudják eladni, valamint kisebb földterületeket, de bizonyosnak tűnik, hogy ezek sem fedezik a hiteleket. A jelenleg egy külső cég által üzemeltetett termálfürdő könyv szerinti értéke ugyan 1,3 milliárd forint, de a közelben lévő jól ismert gyógyfürdők és a jelenlegi gazdasági helyzet miatt találgatni sem érdemes, hogy lesz-e egyáltalán vevő.

A polgármester azt mondta, a falu jelenleg működőképes, nincsenek likviditási gondjai, de nincs olyan mértékű bevétele, amely akár a későbbiekben lehetővé tenné a hitelek kifizetését.

A mintegy 1200 lakosú Gelse újonnan megválasztott önkormányzata tavaly decemberben adósságrendezési eljárás megindítását kérte, amelyet a Zala Megyei Bíróság január 4-én rendelt el. A település gazdálkodását érintő csődhelyzet miatt a rendőrségen is feljelentést tettek.

A faluban - amelyet 20 évig Rácz József SZDSZ-es polgármester irányított - az elmúlt években több milliárd forint értékű beruházás valósult meg, jelentős mértékű állami és európai uniós pályázati forrás felhasználásával. 2008 elején nyílt meg a termálfürdő, a helyi általános iskolát 2010-re a térség legkorszerűbb intézményévé fejlesztették, és felújították a település központját is.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozást indított a feljelentéssel kapcsolatban, a NAV pedig az európai uniós támogatásokkal való visszaélés gyanúja miatt kezdett vizsgálatot.

Sárközi Alexandra, az adóhatóság bűnügyi szóvivője az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a NAV Nyugat-Dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatósága Zala megyei vizsgálati osztálya "jogosulatlan gazdasági előny megszerzése bűntett gyanúja miatt" folytat eljárást Gelsén az uniós támogatásokkal való visszaélésekkel kapcsolatban.

A pénzügyi nyomozók november elejéig már több mint 70 embert hallgattak meg, és folyamatosak a további tanúkihallgatások. Ezen kívül a lefoglalt bizonyítékok, pályázati anyagok értékelésére is szükség van még, gyanúsítás pedig csak akkor történhet, ha a nyomozati cselekmények elvégzését követően tisztázzák az okozott kár pontos összegét - közölte a bűnügyi szóvivő.

A rendőrség az MTI érdeklődésére annyit közölt: még folyik a vizsgálat, ezért ennek részleteiről egyelőre nem kívánnak információt adni.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!