Magyarország

2011.11.20. 09:20

Országos katasztrófariasztási gyakorlat lesz hétfőn, a lakosságnak nincs teendője

Budapest, 2011. november 20., vasárnap (MTI) - Országos katasztrófariasztási gyakorlatot tart hétfőn a katasztrófavédelem a médiahatósággal együttműködve; a médiában reggeltől az esti órákig öt közlemény hangzik majd el: a fiktív tartalmú üzeneteket 12 alkalommal teszik közzé a közszolgálati, illetve a csatlakozott kereskedelmi és közösségi médiaszolgáltatók, rádiók és televíziók.

Budapest, 2011. november 20., vasárnap (MTI) - Országos katasztrófariasztási gyakorlatot tart hétfőn a katasztrófavédelem a médiahatósággal együttműködve; a médiában reggeltől az esti órákig öt közlemény hangzik majd el: a fiktív tartalmú üzeneteket 12 alkalommal teszik közzé a közszolgálati, illetve a csatlakozott kereskedelmi és közösségi médiaszolgáltatók, rádiók és televíziók. A rendszer próbája alatt a lakosságnak sem a közlemények, sem a szirénajelzések hallatán nincs teendője - közölte a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-vel.

A közlemény szerint a november 21-i gyakorlathoz országos értesítési és törzsvezetési, valamint polgári védelmi mozgósítási gyakorlat is kapcsolódik, de tényleges óvintézkedésekre nem kerül sor.

A májusi országos kommunikációs próbához hasonlóan a hétfői riasztás során közzétett üzenet is csupán próbája egy lehetséges, valós veszély esetén kiadandó közleménynek. A médiumok a félreértések elkerülése érdekében fiktív helyszíneket közölnek, a Csillagok háborúja című film bolygóit nevezik meg.

A tájékoztatás szerint a gyakorlatban a Magyar Televízió, a Duna Televízió, a Magyar Rádió, a Magyar Távirati Iroda, a TV2, az RTL Klub, a HÍR Televízió, a Neo FM, a Class FM, az Info Rádió, a Klubrádió, a Juventus Rádió, a Lánchíd Rádió és a Magyar Katolikus Rádió vesz részt.

A hétfői komplex gyakorlat három, egymással összefüggő részből áll: az első fázisban értesítik a központi, területi, helyi hivatásos katasztrófavédelmi szervek és a hivatásos tűzoltóságok állományát, mintegy tízezer embert. Ezzel párhuzamosan a védelmi igazgatás teljes rendszerében, központi, területi és helyi szinten aktivizálják az operatív törzseket, amelyek egy beállított helyzet alapján törzsvezetési gyakorlatot hajtanak végre.

A gyakorlat második fázisában a médiaszolgáltatók tesztelik a médiatörvény által a katasztrófavédelmi szervek számára biztosított kommunikációs csatornákat és a vezetési törzs által kiadott, valós helyzetet imitáló tesztüzeneteket, közérdekű közleményeket tesznek közzé.

A harmadik fázisban mozgósítják a polgári védelmi kötelezettség alapján létrehozott gyorsreagálású szervezeteket, mintegy tizenötezer embert, majd próbaképpen országszerte működésbe lép csaknem 2.500 sziréna.

A közlemény szerint a gyakorlat során fiktív katasztrófahelyzet "beállítása" zajlik, ugyanakkor a mozgósított polgári védelmi szervezetek állománya és a 18-60 év közötti lakosság önkéntes véradásra jelentkezhet az Országos Vérellátó Szolgálat állandó véradási helyszínein.

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!