Magyarország

2011.11.01. 14:00

Üzemanyagár: a robbanáson túl vagyunk

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - Literenként 13 forinttal emelkedett a gázolaj jövedéki adója: van olyan miskolci kút, ahol a dízel literjét 449 forintért mérik.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - Literenként 13 forinttal emelkedett a gázolaj jövedéki adója: van olyan miskolci kút, ahol a dízel literjét 449 forintért mérik.

A lélektani határként emlegetett 400 forintot már rég átlépte a gázolaj ára, de keddtől csaknem 20 forinttal tovább drágult literje. Ennek oka: a kormányzat 13 forinttal emelte a dízel árába épített jövedéki adót, ez a változtatás a forgalmi adóval együtt 16 forint körüli árnövekedést jelent a kutaknál. Az áremelkedés ezzel nem ér véget, hiszen januártól a jelenlegi 25 százalékról 27-re emelik az áfakulcsot.

November elsején szétnéztünk néhány miskolci benzinkútnál, a tapasztalat az volt, hogy gázolajat sehol nem tudtunk volna 420 forint alatt megvásárolni. De egészen kiugró árakat is találtunk: 449, 452 forint. Találkoztunk olyannal, aki bosszankodva tankolt, hiszen nem tudta, hogy mára drágább lesz az üzemanyag. Így csak a kasszánál érte a meglepetés: jóval többet kellett fizetnie. Mint az Észak-Magyarországnak elmondta: a halottak napja miatt vette elő az autóját, ezzel megy a temetőbe. "Még jó, hogy volt nálam elég pénz" - tette hozzá. Majd mérgelődve megfogadta: "Egy darabig biztos nem fogok autózni..."

Már emeltek

400 forintnál robbanás várható - ezt nyilatkozta még szeptemberben Göncfalvi János, a Nonstop Taxi ügyvezetője. Hogy mit értett robbanás alatt? Azt, hogy akár 20 forinttal is megemelkedhetnek a miskolci fuvardíjak. Nos, azóta ez a "robbanás" bekövetkezett, hiszen szinte hetente emelkedett az üzemanyagár, míg a taxitársaságok tavaly decemberben emeltek utoljára árat. Azt azonban, hogy 400 forint fölé kúszott az üzemanyag literje, már kénytelenek voltak áthárítani az utasokra.

Göncfalvi Jánost a kedden bekövetkezett drasztikus emelésről is megkérdeztük, ekkor mondta el, 2-3 hete emeltek árakat, de további emelésről szó sem lehet, hiszen a 20 forintos drágulást már most megérzik a forgalmukon.

Miskolcon egyébként is önkormányzati rendelet maximálja a taxi-díjakat, de a mostani fuvardíj-emelés bőven belefér, csaknem 20 forinttal a maximált ár alatt maradtak - tudtuk meg. Ennek ellenére nem tervezik a további drágítást, mert nem bírja el a lakosság, nem bírja el a piac - fogalmazott az ügyvezető.

Azt is elmondta, hogy autóparkjuk közel kétharmada diesel, mivel annak idején ez volt az olcsóbb üzemanyag. Mára ez megfordult, így a jövőben, ha autócserére kerül sor, akkor benzinesben gondolkodnak majd.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!