Magyarország

2011.12.19. 15:12

Ab-döntések - KDNP: működik a jogállam

Budapest, 2011. december 19., hétfő (MTI) - Működik a jogállam, ezt bizonyítják az Alkotmánybíróság (Ab) hétfői határozatai - mondta Harrach Péter az MTI-nek annak kapcsán, hogy az Ab megsemmisítette a büntetőeljárási törvény több rendelkezését és a lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló, júliusban megszavazott törvényt, továbbá alkotmányellenesnek ítélte a médiaszabályozás egyes passzusait.

Budapest, 2011. december 19., hétfő (MTI) - Működik a jogállam, ezt bizonyítják az Alkotmánybíróság (Ab) hétfői határozatai - mondta Harrach Péter az MTI-nek annak kapcsán, hogy az Ab megsemmisítette a büntetőeljárási törvény több rendelkezését és a lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló, júliusban megszavazott törvényt, továbbá alkotmányellenesnek ítélte a médiaszabályozás egyes passzusait.A Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője kiemelte: az egyházügyi törvény zárószavazása körüli jogalkotási szabálytalanságokat ki kell javítani. Ugyanakkor megjegyezte, ezen hibák az eredeti, a KDNP és az egyházügyi államtitkárság által kidolgozott törvényjavaslattal elkerülhetőek lettek volna.

A büntetőeljárási törvényben kifogásolt intézkedések elsődleges célja az ítélkezés felgyorsítása volt, amely a polgárok jogos igénye - hangsúlyozta, példaként a Fővárosi Bíróság túlterheltségét említve.

A médiatörvényről szólva kiemelte: az megteremti a szabad véleménynyilvánítás lehetőségét, ami szerinte a jelenlegi helyzetben meg is valósul. A kormány kompromisszumkészségét bizonyítja, hogy az uniós ajánlásokat beépítette a jogszabályba - tette hozzá.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!