Magyarország

2011.12.12. 18:37

Andor az EU-csúcson Magyarországgal kapcsolatos félreértésről és tárcájának rövid távú programjáról

Brüsszel, 2011. december 12., hétfő (MTI) - Andor László, az Európai Bizottság magyar tagja szerint a jelenlegi időszakban, amikor az európai piacokon ekkora a bizonytalanság nagyon fontos, hogy "a gazdaságpolitika megfelelően koncentráljon", s még a látszatát is kerülje annak, hogy egy ország nem azokkal tart, akik a pénzügyi stabilitást kiemelten fontosnak tartják.

Brüsszel, 2011. december 12., hétfő (MTI) - Andor László, az Európai Bizottság magyar tagja szerint a jelenlegi időszakban, amikor az európai piacokon ekkora a bizonytalanság nagyon fontos, hogy "a gazdaságpolitika megfelelően koncentráljon", s még a látszatát is kerülje annak, hogy egy ország nem azokkal tart, akik a pénzügyi stabilitást kiemelten fontosnak tartják.Az utólagos reagálásokból látható, hogy Magyarországot a múlt heti európai uniós csúcstalálkozón először félreértették. A hivatalos nyilatkozatok most már arról szólnak, hogy a nemzeti parlamentek álláspontjának függvényében az euróövezeten kívüli országok (Nagy-Britannia kivételével) készek támogatni a közös irányt - mondta a foglalkoztatási, szociálpolitikai és a társadalmi befogadásért felelős biztos hétfőn Brüsszelben egy sajtóbeszélgetésen. Természetesen a brüsszeli bizottság is így kezeli a témát - tette hozzá.

A magyar biztos jelezte azt is, hogy tárcája előtt sűrű időszak áll. Az Európai Bizottság várhatóan még ebben a hónapban elfogadja a fiatalok munkanélkülisége elleni fellépést célzó kezdeményezést. Ez - fogalmazott Andor László - bizonyítéka lesz annak is, hogy a testület folyamatosan aktualizálja az évtized végéig szóló növekedési és foglalkoztatási stratégiáját, az Európa 2020-at.

Emlékeztetett arra, hogy a fiatal, illetve a tartós munkanélküliség magas szintje a jelenlegi gazdasági válság legsúlyosabb következményei közé tartozik.

Az Európai Bizottság éppen hétfőn adta ki havi munkaerő-piaci figyelőjét, amely szerint a fiatalok magas munkanélküliségi aránya változatlanul az egyik legaggasztóbb jelenség a foglalkoztatási ágazatban. Az arány február óta uniós átlagban folyamatosan nőtt, az érintettek száma szeptemberben elérte az 5,3 milliót. A szeptemberi 21,4 százalékos ráta fél százalékponttal volt magasabb az egy évvel korábbinál.

A figyelő szerint a teljes munkanélküliségi arány is uniós átlagban visszatért a válság alatti csúcsszintjéhez: szeptemberben 9,7 százalék volt, az euróövezetben pedig meghaladta a 10 százalékot.

Magyarország mindazonáltal (Németország, Belgium, Csehország, Svédország és Írország mellett) azon tagállamok közé tartozik, amelyek a munkanélküliség szintjének bizonyos mértékű csökkenéséről számoltak be az ősz elején.

A jelentés szerint a foglalkoztatási kilátások továbbra is bizonytalanok, ráadásul "a romlásnak nagyobb a kockázata, mint a javulásnak".

Andor László elmondta, hogy a jövő év első heteiben előterjesztések várhatók az ő területén a kiküldött dolgozókra vonatkozó uniós szabályozással, valamint a szerkezetváltási programokkal kapcsolatban, illetve az utolsó szakaszában tart a nyugdíjreformokkal foglalkozó bizottsági javaslatcsomag, az úgynevezett fehér könyv kidolgozása is.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!