Magyarország

2011.12.05. 16:15

OGY - Időkeretben tárgyalnak több fontos törvényjavaslatot

Budapest, 2011. december 5., hétfő (MTI) - Időkeretben tárgyal a parlament több fontos törvényjavaslatot, így a felsőoktatási törvényjavaslat, az önkormányzatokról szóló előterjesztés vagy az új választási törvényjavaslat részletes vitáját, illetve az országgyűlési képviselők javadalmazásáról szóló törvényjavaslat és a ország pénzügyi stabilitásáról szóló előterjesztés általános vitáját is - erről döntött az Országgyűlés kormánypárti többsége hétfőn.

Budapest, 2011. december 5., hétfő (MTI) - Időkeretben tárgyal a parlament több fontos törvényjavaslatot, így a felsőoktatási törvényjavaslat, az önkormányzatokról szóló előterjesztés vagy az új választási törvényjavaslat részletes vitáját, illetve az országgyűlési képviselők javadalmazásáról szóló törvényjavaslat és a ország pénzügyi stabilitásáról szóló előterjesztés általános vitáját is - erről döntött az Országgyűlés kormánypárti többsége hétfőn.

    Az elnöklő Kövér László azt az ügyrendi javaslatot tette, hogy az Országgyűlés három csoportban döntsön az egyes előterjesztések időkeretben való tárgyalásáról. Az első csoportban több javaslat részletes vitáját 4 óra 20 percben határozták meg, a második csoportban az egyszerű többséget igénylő javaslatok általános vitáját szintén 4 óra 20 percben tárgyalják majd, a harmadik csoportban pedig arról döntöttek, hogy több sarkalatos törvény általános vitáját hat órában folytatják le. 

    Eszerint 4 óra 20 percben tárgyalják közszolgálati tisztviselőkről, Magyarország Alaptörvényének Átmeneti Rendelkezéseiről és az egyes törvények Alaptörvénnyel összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslat részletes vitáját, valamint a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól javaslat és a 2011-es költségvetésről szóló 2010-es törvényben előírt egyes tartalékok felhasználásáról szóló országgyűlési határozati javaslat részletes vitáját is. Ugyanez az időkeret vonatkozik a helyi önkormányzatokról szóló javaslatra, a szabálysértési eljárásról szóló előterjesztésre, a nemzetiségek jogairól szóló törvényjavaslatra és a villamos energiáról szóló törvénymódosítás részletes vitájára is, valamint a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló törvények módosítására, a felsőoktatásról szóló törvényjavaslatra, egyes rendvédelmi tárgyú törvények módosítására, a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló törvények módosítására és az országgyűlési képviselők választásáról szóló javaslat részletes vitájára is.

     A javaslatot 243 igen 79 nem szavazat mellett tartózkodás nélkül fogadták el. Az elnöklő Kövér László javaslatára ezt megelőzően arról is döntöttek, hogy valamennyi részletes vitát egy vitaszakaszban tárgyalják.

    Szintén 4 óra 20 percben tárgyalják a befektetési alapkezelőkről és a kollektív befektetési formákról szóló törvényjavaslat, az államháztartásról szóló javaslat, a területfejlesztéssel és területrendezéssel kapcsolatos törvénymódosítás és a nemzeti mobilfizetési rendszerről szóló előterjesztés általános vitáját. Erről 245 igen, 79 nem szavazat mellett, tartózkodás nélkül fogadta el a Ház.

    Arról is döntöttek, hogy 6 órás időkeretben tárgyalják bizonyos sarkalatos törvényjavaslatok általános vitáját, így az országgyűlési képviselők javadalmazásáról szóló javaslatot, az ország pénzügyi stabilitásáról szóló előterjesztést és a családok védelméről szóló javaslatot. Ezt 246 igen 85 nem szavazat ellenében fogadták el. Döntöttek arról is, hogy a 2012-es költségvetés újból megnyitott részletes vitáját szintén 4 óra 20 percben tárgyalják. 

    A döntéseket megelőző heves, bekiabálásoktól hangos vitában az LMP-s Vágó Gábor azt kérdezte Lázár János Fidesz-frakcióvezetőtől, hogy amennyiben a múlt héten azt mondta, hogy a fideszes képviselők nem fáradnak el, akkor miért van arra szükség időkeretes vitákra olyan törvények esetében, amelyek alapvetően meghatározzák a magyar állampolgárok életfeltételeit.

     Az MSZP-s Józsa István pedig arról beszélt, hogy a Fidesz "parlamenti diktatúrája" korlátozza az ellenzéki parlamenti megszólalás lehetőségeit, a kormánypártok erőszakot gyakorolnak parlamenten. "Szégyelljék magukat!" - fordult a kormánypárti képviselők felé.

    "Lesz ez még rosszabb is, Novák Előd következik" - így adta át a szót Kövér László a jobbikos politikusnak, aki azt mondta, lehet, hogy az MSZP igen, de a Jobbik nem folyamodik obstrukcióhoz, hanem egyszerűen ki akarják fejteni álláspontjukat, például a választási törvényről, amelyet a Fidesz saját magára szabott. Úgy vélte: emberi léptékkel teljesíthetetlen napirendet diktálnak a kormánypártok, de ha már ilyen munkarendet fogadnak el, akkor ne korlátozzák az időt, ami rendelkezésre áll. 

    A fideszes Kósa Lajos ugyanakkor azzal érvelt, alig van olyan téma, amit négy órában nem lehet megvitatni. Hozzátette: nem a parttalan önmagát ismétlő vita a demokrácia alfája és omegája. A múlt heti éjszakai ülésekkel kapcsolatban megjegyezte: az időkerettel kifejezetten ellenzékvédő javaslatot tettek, hiszen a legtöbbet az ártana az ellenzéknek, ha a tévé közvetítené  "mindazt a sok magvasságot", ami hajnalban elhangzott az Országgyűlésben.     

    Soltész Miklós, államtitkár, KDNP-s képviselő, azt mondta, aki élvezhette a múlt heti "ellenzéki műsort", az tudja, hogy például Lamperth Mónika 46-szorra mondta el ugyanazt, mások regényeket olvastak fel, de amikor hajnali négykor elkezdődött a fogyatékosokkal kapcsolatos a törvényjavaslat vitája, akkor éppen a kerekesszékes Hirt Ferenc és a hallássérült Tapoczai Gergely fideszes képviselők nem tudták elmondani az érveiket.    

    Schiffer András, az LMP frakcióvezetője ugyanakkor azt mondta: az ellenzéki képviselők nem regényekből olvastak fel, hanem alkotmánybírósági határozatokból. Azt kérte ne időkeretben tárgyaljanak a pénzügyi stabilitásról szóló törvényről, mert beszélni szeretnének arról, hogy miközben elbukott a kormány gazdasági szabadságharca, ezzel a javaslattal a következő kormányokra nyomja rá a bukott gazdaságpolitika ódiumát.

    A múlt héten mintegy 80 órát ülésezett az Országgyűlés; a hétfői és a szerdai ülésnap is összeért a következővel.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!