Magyarország

2011.12.05. 16:34

OS - A felsőoktatási törvény küszöbön álló elfogadása elé

Budapest, 2011. december 5., hétfő (OS) - A Professzorok Batthyány Köre tiltakozik a minőségi kritériumok fellazításának szándéka ellen a felsőoktatási törvény tárgyalása során.

Budapest, 2011. december 5., hétfő (OS) - A Professzorok Batthyány Köre tiltakozik a minőségi kritériumok fellazításának szándéka ellen a felsőoktatási törvény tárgyalása során.

A hajdan erős magyar felsőoktatás színvonalának hanyatlását a szabályozatlan terjeszkedés, a hallgatói létszámmal arányos ellátás rendszere, az intézmények belső elaprózódása és az oktatói, hallgatói kiválóságot nem becsülő szabályozás okozta. Az új törvénytervezet legfontosabb  célja a színvonal emelése. Korábbi nyilatkozatunkban hasonló meggondolásból javasoltuk, hogy különüljenek el az egyetemek és a főiskolák feladatai, tegyék lehetővé az egyetemi kutatások színvonalának emelését, szigorítsák a felvételi követelményeket, vizsgálják felül a "bolognai rendszert", korlátozzák a hallgatói önkormányzatok túlzott hatalmát, és tegyék minőségalapúvá a finanszírozást. Örvendetes, hogy az Országgyűlés elé terjesztett szöveg javaslatot tesz az egyetemek és a főiskolák munkamegosztására, törekszik az egyetemi kutatások színvonalának emelésére és a bolognai rendszer felülvizsgálatára. Aggodalommal látjuk azonban, hogy más vonatkozásokban a törvényjavaslat a jelen helyzetet konzerválhatja. Az ötszörös pótvizsga javasolt lehetősége bohózatba illik. Súlyos hiba, hogy a hallgatói önkormányzatok egyetértési jogot kapnak a tanulmányi és vizsgaszabályzat ügyében, és   személyi kérdésekben továbbra is szavazhatnak a szenátusban, ezért a minősítő (a tanár) függő helyzetbe kerül a minősítettől (a diáktól). Számtalan példa mutatja, hogy ez a korrupció melegágya, és lehetetlenné teszi az egyetemhez illő követelmények visszaállítását és a színvonal emelését, a rektort pedig nem szabadítja ki a hallgatói önkormányzatokat alkotó diákmaffiák markából. A tervezetből nem világos, hogy  mi lesz a finanszírozás alapja: ha továbbra is a hallgatói létszám, és nem az oktató-kutató munka minősége, akkor végképp búcsút mondhatunk a magyar egyetemek nemzetközi tekintélyének. Veszélyek is fenyegetik a törvénytervezetet. Sok képviselő felismerte, hogy a tervezet érdekeket sért, így hát népszerűtlen lehet. Több száz módosító indítványt nyújtottak be, amelyek közül némelyik a kiemelt intézményekkel szemben támasztott minőségi követelményeket, mások a felvételi követelményeket lazítanák fel. Minden ilyen indítvány ellen tiltakozunk. A tisztelt képviselők figyelmébe ajánljuk, hogy a jelenlegi beteg felsőoktatási rendszer nem tartható fenn tovább, és nemzeti érdek a meggyógyítása. Jobb egy kiválóságot támogató tervszerű változtatás, mint egy takarékossági diktátum a régihez hasonló struktúrában, amely válogatás nélkül teszi majd tönkre az intézményeket. Kérjük a képviselőket, hogy a fentieket mérlegelve módosítsák a törvényjavaslatot. 

2011. december 5-én A Professzorok Batthyány Körének Elnöksége

    Kiadó: Professzorok Batthyány Köre

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!