Magyarország

2011.12.07. 19:03

OS - Az értékesítésig biztonságosan finanszírozható a Malév

Budapest, 2011. december 7., szerda (OS) - A Kormány és a szaktárca egyértelműen elkötelezett a nemzeti légitársaság fenntartásában, a továbbiakban is minden szükséges intézkedést megtesz a Malév folyamatos és biztonságos működtetése érdekében.

Budapest, 2011. december 7., szerda (OS) - A Kormány és a szaktárca egyértelműen elkötelezett a nemzeti légitársaság fenntartásában, a továbbiakban is minden szükséges intézkedést megtesz a Malév folyamatos és biztonságos működtetése érdekében.A szakmai befektetőkkel zajló tárgyalások eredményes lezárásáig így a vállalat zavartalan feladatellátása megoldott, partnerei, beszállítói és utasai érdekei nem sérülhetnek sem most, sem a jövőben. A megalapozatlan sajtóhírekkel szemben tehát a vállalat nincs csőd közeli helyzetben. A sikeres hatékonyságjavító intézkedéseknek köszönhetően a legutóbbi időszakban a Malév üzleti eredményei megörökölt terhei és a romló világgazdasági környezet ellenére is javulnak.

A napokban közzétett Fehér könyv a múlt súlyos mulasztásai és visszaélései mellett bemutatja a Malév életben tartása érdekében tavaly nyár óta megtett intézkedéseket is. E lépések egyértelműen igazolják, hogy a Kormány és a szakminisztérium minden lehetséges eszközt mozgósítva a légitársaság fennmaradásán dolgozik. A folyamatos működéshez szükséges feltételeket az elmúlt hónapokhoz hasonlóan változatlanul kész és képes megteremteni.

Az eddigi intézkedések kedvező hatásai máris megmutatkoztak a közelmúltban a romló körülmények ellenére is figyelemre méltóan javuló kereskedelmi eredményekben. Az utolsó negyedév mintegy hétmilliárd forint többletbevételt hozott az előző év azonos időszakához képest. A járatok 75 százalék feletti kihasználtsága meghaladja az európai átlagot is. A felelős gazdálkodásnak köszönhetően a Malév Budapest Airporttal szembeni kintlévőségét a kormányváltáskor kimutatható 15 millió euróról kevesebb mint felére, 7 millió euróra sikerült leszorítani.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium előrehaladott tárgyalásokat folytat több pénzügyileg stabil, európai szakmai befektetővel. Az egyeztetések eredményes lezárásáig minden szükséges lépést megtesz a légitársaság életben tartása és lehető leghatékonyabb, zavartalan működtetése érdekében. A Malév partnereinek, beszállítóinak és utasainak érdekei a legkisebb mértékben sem sérülhetnek, a vállalat folyamatosan képes ellátni feladatait, eleget tenni kötelezettségeinek.

A Budapest központú nemzeti légitársaság üzemeltetése nemzetgazdasági szempontból is indokolt. A Malév cégcsoport 2600 munkavállalót foglalkoztat, 500 hazai vállalkozással áll rendszeres szerződéses kapcsolatban. A légitársaság a központi költségvetés bevételeihez közvetlen és közvetett módon évi mintegy 70 milliárd forinttal járul hozzá. Döntő részben külföldről származó árbevételei miatt az ország egyik legjelentősebb exportőre, a Budapest Airport forgalmának 40 százalékát biztosítja. A Malév közel 3 millió utast szállít évente 23 ezer járatpáron és 45 desztinációba repül közvetlenül. Létezése a külföldről érkező beruházási, befektetési döntések egyik alaptényezője, hozzájárul az ország regionális szerepének erősítéséhez.

Kiadó: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!