Magyarország

2011.12.22. 15:08

Tehetséggondozó program indul pályakezdő képzőművészek támogatására

Budapest, 2011. december 22., csütörtök (MTI) - Több éves tehetséggondozó program indul a pályakezdő magyar képzőművészek támogatására, a kezdeményezés főbb elemei között kiállítás és ösztöndíj-lehetőség is szerepel.

Budapest, 2011. december 22., csütörtök (MTI) - Több éves tehetséggondozó program indul a pályakezdő magyar képzőművészek támogatására, a kezdeményezés főbb elemei között kiállítás és ösztöndíj-lehetőség is szerepel.

    Az UniCredit Bank tehetségprogramjának egyik fő célja felélénkíteni a kortárs magyar műtárgypiacot, ennek elősegítésére dolgoztuk ki a többszintű tehetséggondozó programot - közölte a pénzintézet csütörtökön az MTI-vel.

    A bank a projekt során egyrészt bemutatja, másrészt fiatal tehetségek alkotásaival bővíteni kívánja meglévő műgyűjteményét, amelyet az ország határain túl több nyelvű katalógusa segítségével népszerűsít.

    A fiatal képzőművészeket támogató program indító eseményeként 2012. február 14. és 28. között kiállítást és vásárt rendeznek a Kieselbach Galériában, ahol a nagyközönség is megtekintheti a gyűjtemény legszebb darabjait, valamint a bank műtárgygyűjteményéről szóló kiadványt. A bemutatott alkotások közül néhány tárgy megvásárlását is lehetővé teszik az érdeklődők számára.

    A kiállítás-megnyitón közzéteszik a pénzintézet Tehetségprogram a magyar kortárs művészetért elnevezésű ösztöndíjpályázat részletes felhívását, amely három ifjú alkotó számára féléves ösztöndíj-lehetőséget kínál, további tíz fiatal tehetség pedig egyszeri támogatásban részesül képvásárlás formájában.

    Mint írták, a program egyik kiemelten fontos eleme, hogy az ösztöndíjidőszak végén az ösztöndíjasok számára egyfajta kamara-kiállítást szerveznek, alkotásaik közül pedig egy-egy a gyűjtemény állandó darabjává válik. Ezáltal a bank bemutatkozási és kiugrási lehetőséget teremt a fiatal művészek számára.

    A programra a művészeti felsőoktatás - a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara, a Budapesti Képzőművészeti Egyetem és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem - hallgatói, illetve az ott végzett 23-33 év közötti fiatalok jelentkezhetnek, valamint azonos feltételekkel benyújthatják pályázatukat a Kolozsvári Művészeti Egyetem végzős és végzett hallgatói.

    A pályaművek értékelését végző kuratóriumban van mások mellett Gulyás Gábor, a Műcsarnok igazgatója, Einspach Gábor, az Artmagazin kiadója, Balogh Péter, az Amadeus Művészeti Alapítvány vezetője és Giró-Szász Krisztina, a FineArt Invest ügyvezetője.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!