Magyarország

2012.02.25. 10:31

Budai: parlamenti bizottság vizsgálhatja a Volánbusz ingatlanügyeit

Budapest, 2012. február 25., szombat (MTI) - Parlamenti vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezte a Volánbusz ingatlanügyeivel kapcsolatban az elszámoltatási kormánybiztos, miután befejeződött a cégnél a belső vizsgálat, amelynek során a 2005 és 2008 közötti ingatlanértékesítéseket és -bérléseket is áttekintették.

Budapest, 2012. február 25., szombat (MTI) - Parlamenti vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezte a Volánbusz ingatlanügyeivel kapcsolatban az elszámoltatási kormánybiztos, miután befejeződött a cégnél a belső vizsgálat, amelynek során a 2005 és 2008 közötti ingatlanértékesítéseket és -bérléseket is áttekintették.

    A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kedden tudatta az MTI-vel, hogy az igazgatóság megtárgyalta a Volánbusz Zrt. 2002 és 2010 közötti működéséről és gazdálkodásáról készített jelentést, és egyetértett azzal, hogy a vizsgálat elvégzéséért felelős Vereczkey Zoltán megtegye a szükséges hatósági bejelentéseket és feljelentéseket. Vereczkey Zoltán - aki a vizsgálat idején a Volánbusz Zrt. igazgatósági tagja volt - ennek alapján több bejelentést és feljelentést is tett a Nemzeti Nyomozó Irodánál. A vizsgálat megállapításai szerint a társaság korábbi vezetése szabályellenes intézkedéseket hozott, több döntése veszteséget okozott, illetve ellentétes volt a cég érdekeivel. A példák között említik a fóti szerviz bérlését és a szentendrei autóbusz-pályaudvar értékesítését.

    Budai Gyula kormánybiztos az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében emlékeztetett: 2005 és 2008 között a Volánbusz Rt. csaknem 5,5 milliárd forint értékű, az állam által rábízott tulajdontól vált meg. Ezek jogszerűségét szerinte megkérdőjelezi, hogy számos offshore cég vett részt az ügyletekben, az értékesítés időpontja pedig több esetben egybeesett a visszabérlés kezdetével. Emiatt vizsgálatot indított, majd az elkészült jelentést tavaly novemberben átadta a nemzeti fejlesztési miniszternek, aki belső vizsgálatot rendelt el a Volánbusznál, ami a közelmúltban zárult le.

    A kormánybiztos tavaly novemberben már jelezte, hogy parlamenti vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezi az ügyben, amit végül most, a belső vizsgálat lezárultával tett meg. A testület munkájának egyebek mellett az lenne a célja - részletezte -, hogy feltárja a különböző offshore cégek tulajdonosi hátterét, valamint az, hogy visszamenőlegesen áttekintse, felelősen gazdálkodtak-e az érintett vezetők.

    A kifogásolt ingatlanügyek közül kitért a szentendrei autóbusz-pályaudvar értékesítésére, amelynek esetében - mint írta - az eladásból befolyt összeg csaknem háromnegyedét "elvitte" az ott üzlethelyiséggel rendelkezők "jóval a piaci ár feletti" kártalanítása. A fóti járműjavító teleppel kapcsolatban pedig arra hívta fel a figyelmet Budai Gyula, hogy a Volánbusz a húszéves bérleti időszak alatt az ingatlan bekerülési költségének több mint kétszeresét fizeti majd meg bérleti díjként a bérbeadónak, anélkül, hogy a huszadik év végén a telep a tulajdonába kerülne, vagy arra vételi joga lenne.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!