Magyarország

2012.02.10. 18:56

KDNP-frakcióülés - Harrach: rövidesen benyújtják az előrefizetős, kártyás mérőórákról szóló törvényjavaslatot

Budapest, 2012. február 10., péntek (MTI) - A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) rövidesen benyújtja az előrefizetős, kártyás áram-, és gázmérőórákról szóló törvényjavaslatát - mondta el Harrach Péter a kisebbik kormánypárt egri külön tanácskozása után az MTI-nek. A pénteki frakcióülésen értékelték a képviselőcsoport munkáját, áttekintették a kormány jogalkotási tervét és felkészültek a tavaszi jogalkotási időszakra.

Budapest, 2012. február 10., péntek (MTI) - A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) rövidesen benyújtja az előrefizetős, kártyás áram-, és gázmérőórákról szóló törvényjavaslatát - mondta el Harrach Péter a kisebbik kormánypárt egri külön tanácskozása után az MTI-nek. A pénteki frakcióülésen értékelték a képviselőcsoport munkáját, áttekintették a kormány jogalkotási tervét és felkészültek a tavaszi jogalkotási időszakra.Az elkövetkező időszak jogalkotásából az új Polgári törvénykönyv és a Büntetőtörvénykönyv megalkotását emelte ki a frakcióvezető. Mint hangsúlyozta: ezek hosszú évekre meghatározzák a jogi környezetet. Fontosnak nevezte még az Országgyűlés tavaszi ülésszakán tárgyalandó javaslatok közül a hungarikumokról szóló törvényt, valamint társasházakat érintő módosításokat is.

Jelezte: a KDNP-nek lesznek saját kezdeményezései, példaként az előrefizetős, kártyás áram-, és gázmérőórákról szóló indítványt említette. Ezt rövidesen benyújtják az Országgyűlésnek, még némi egyeztetésre van szükség a piaci szereplőkkel a gyakorlati alkalmazásról.

A KDNP javaslata alapján minden olyan fogyasztónál, aki hatvan napon túli hátralékba kerül, a szolgáltató kártyás mérőóra felszerelésére lenne kötelezve. Ezzel megakadályozható lenne a további hátralékok felhalmozása, viszont az életveszélyes helyzetek is elkerülhetők lennének. Ha szükség van a fogyasztásra, ezeket az órákat nagyon egyszerűen fel lehet tölteni, a működtetés az önkormányzatok támogatási rendszerébe is könnyen beilleszthető.

A javaslat másik eleme, hogy a hátralékosok minden befizetésének húsz százaléka az adósság törlesztésére fordítódik. A mérőórák úgy működnének, hogy ötezer forintnyi feltöltésből négyezer forint felhasználható lenne, míg ezer forint a fennálló adósságot törleszti.

Harrach Péter elmondta, a közel 2,5 órás tanácskozáson értékelték a KDNP-frakció munkáját is. A kereszténydemokrata politikus úgy fogalmazott: szakmai szempontból színvonalas munkát végeztek a KDNP-s országgyűlési képviselők. Külön kiemelte a képviselők fegyelmezettségét, mint mondta, kötelezettségeiket a jelenlét, a szavazás tekintetében egyaránt pontosan teljesítették.

Hozzátette: a KDNP fenntartja magának a jogot a jövőben is, hogy a frakciószövetségen belül világnézeti kérdésekben önálló és egységes véleményt képviseljen.

A külön tanácskozás előtt a frakciószövetség szerdától együttes ülést tartott Egerben.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!