Magyarország

2012.03.16. 11:29

Böllérmáj-fesztivál szombaton Kapuváron

Kapuvár, 2012. március 16., péntek (MTI) – Mintegy húsz csapat részvételével másodszor rendezik meg Kapuváron a város gasztronómiai hírességének számító böllérmáj ünnepét.

Kapuvár, 2012. március 16., péntek (MTI) – Mintegy húsz csapat részvételével másodszor rendezik meg Kapuváron a város gasztronómiai hírességének számító böllérmáj ünnepét.

    Tóth István szervező tájékoztatás szerint a szombati fesztiválon 3-5 fős csapatok indulnak, helyszín a Lumniczer Sándor utcai sportpálya parkolójában felállított rendezvénysátor lesz. 

    A feladat az egykor a városban álló, azóta viszont elbontott Gulyás csárda étlapján először fél évszázada feltűnő étel elkészítése. Körülbelül 12 porciónyi alapanyagból kell a versenyzőknek előállítaniuk az alapvetően kisszériás csemegét. Ehhez csapatonként két kiló sertésmájat, egy kilónyi velőt, vöröshagymát, sót, étolajat, zsírt és a kóstoltatáshoz szükséges kellékeket biztosítanak a szervezők.

    A zsűrizéshez egy adag ételt kell elkészíteni. A további alapanyag "bemelegítésként" vagy a közönség részére kínált kóstolóadagok elkészítéséhez használható fel – áll a rendezvény tájékoztatójában.

    "Veszünk 15 deka májat, 7-8 deka velőt, 10 deka hagymát, a mennyiséget pedig felszorozzuk annyival, ahány emberre főzünk. Hagymát pirítunk, ráugrik a máj, és amikor már ez is pirul, jöhet a velő, meg a három-négy perces összerotyogtatás. Fűszernek majoránnát teszünk bele - épp annyit, amennyit az avatatlan szem már túl soknak találna -, meg frissen őrölt borsot, a legvégén pedig egy kis pirospaprikát" - ekként adta meg a szakmai alapokat Tóth István, a kapuvári Ivik vendéglő tulajdonosa-főszakácsa, a böllérmáj-kampány egyik vezéralakja.

    "A két trükk egyike, hogy a legfrissebb alapanyagokat használjuk, a másik, hogy vagy hatalmas serpenyőre vagy némi türelemre van szüksége a szakácsnak: a böllérmáj ugyanis akkor finom, ha az összetevőkből csak egy vékonyka réteg rotyog egyszerre."

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!