Magyarország

2012.03.09. 13:09

Egészségügyi szűrővizsgálatokat végez csángó településeken a Máltai Szeretetszolgálat

Budapest, 2012. március 9., péntek (MTI) - Három, moldvai csángók lakta településen végez többnapos egészségügyi szűrővizsgálatot a Magyar Máltai Szeretetszolgálat nemzetközi missziós orvoscsoportja.

Budapest, 2012. március 9., péntek (MTI) - Három, moldvai csángók lakta településen végez többnapos egészségügyi szűrővizsgálatot a Magyar Máltai Szeretetszolgálat nemzetközi missziós orvoscsoportja.

    A Szalai László szemészorvos vezette, fiatal szakorvosokból és gyakorlott szakápolókból álló csoport Lábnyikon, Csíkfalván és Diószegen állította fel mobil rendelőként használt kórházi sátrát. Az első nap, csütörtökön 130 embert vizsgáltak meg - közölte a szeretetszolgálat pénteken az MTI-vel. 

     A máltai orvoscsoport korábban 2011 júniusában végzett egészségügyi felmérést a moldvai csángók körében, akkor öt nap alatt ötszáz felnőttet és gyermeket vizsgáltak meg. A szervezet vezetője szerint a csángó falvakban élők emberek számára a szakellátás többnyire elérhetetlen, sokszor a legegyszerűbb gyógyszerek beszerzése is nehézségekbe ütközik. Tavaly decemberben 104 csángó embernek juttatták el az egészségügyi szűrővizsgálaton felírt, majd Magyarországon elkészített szemüvegeket a szervezet ajándékaként.

    A szeretetszolgálat a szűrések mellett egyéves egészségmegőrző programot indít az idén a moldvai csángók lakta településeken: a program során orvosok, szakápolók és egyetemi hallgatók alkotta önkéntes csoportok érkeznek rendszeres időközönként, hogy egészséges életmódra, elsősegélynyújtó ismeretekre, a gyakoribb betegségek megelőzésére, kezelésére tanítsák az embereket. 

    Az orvoscsoport Kárpát-medencei programja 2008-tól működik, tagjai Székelyföldön, Kárpátalján és a moldvai csángók lakta településeken vizsgáltak meg és láttak el betegeket.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!