Magyarország

2012.03.21. 18:00

Idén is elindulnak a zarándokok a Magyar Zarándokúton

Budapest, 2012. március 21., szerda (MTI) - Második alkalommal indulnak zarándokok a Magyar Zarándokúton március 30-án Esztergomból, akik 17 napos gyaloglás után érik el Siklós máriagyűdi településrészét. Az úton részt vesz Schmittné Makray Katalin, a köztársasági elnök felesége is.

Budapest, 2012. március 21., szerda (MTI) - Második alkalommal indulnak zarándokok a Magyar Zarándokúton március 30-án Esztergomból, akik 17 napos gyaloglás után érik el Siklós máriagyűdi településrészét. Az úton részt vesz Schmittné Makray Katalin, a köztársasági elnök felesége is.Rumi Imre, a Magyar Zarándokút Egyesület elnöke szerdai sajtótájékoztatóján jelezte: a tavaly először útnak indult zarándoklaton 320-an vettek részt, idén az ezres létszám a cél. A spanyolországi El Camino-hoz hasonlított zarándoklat 17 nap alatt számos szakrális helyet érint, ahol a résztvevők megpihennek, közösen imádkoznak.

Tájékoztatása szerint az Esztergom és Máriagyűd közötti, közel 500 kilométeres utat 17 nap alatt teszik meg, átlagosan napi 20-30 kilométeres szakaszokban, az idén már útikalauz is segíti az indulókat.     Rumi Imre arról is beszámolt, hogy minden évben felkérnek egy közéleti személyiséget, hogy csatlakozzon a zarándoklathoz: tavaly Papp Lajos szívsebész ment végig az úton, idén pedig az államfő felesége vállalta ezt.

Schmittné Makray Katalin elmondta, hogy edzéssel készül a zarándoklatra, de a fizikai mellett a lelki felkészülést is kiemelte, jelezve, hogy a kettő szorosan összefügg. A köztársasági elnök felesége köszönetet mondott a felkérésért a szervezőknek.

Fonti Krisztina (Fidesz-KDNP), a zarándoklat egyik állomásának, a XII. kerületnek az alpolgármestere arról számolt be, hogy az országban elsőként a Hegyvidéken jött létre zarándokszállás, amit az önkormányzat üzemeltet. Hozzátette, hogy Dabassal és két szlovákiai településsel közösen egy pályázaton is elindultak, így bízik abban, hogy tovább fejlődhet a kerületi szakasz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!