Magyarország

2012.03.06. 15:59

LMP-népszavazás - Szabó Tímea: az európai zöldpártok is támogatják az LMP kezdeményezését

Budapest, 2012. március 6., kedd (MTI) - Az európai zöldpártok is támogatják az LMP népszavazási kezdeményezését - mondta Philippe Lamberts-szel, az Európai Zöld Párt (EGP) társelnökével közösen tartott keddi, budapesti sajtótájékoztatóján Szabó Tímea.

Budapest, 2012. március 6., kedd (MTI) - Az európai zöldpártok is támogatják az LMP népszavazási kezdeményezését - mondta Philippe Lamberts-szel, az Európai Zöld Párt (EGP) társelnökével közösen tartott keddi, budapesti sajtótájékoztatóján Szabó Tímea.

    A képviselő az LMP hétfőn elindított aláírásgyűjtését úgy jellemezte, hogy azzal a "kormány ámokfutását" akarják megállítani. Szavai szerint meg fogják mutatni, hogy "sokan vagyunk azok, akiknek fontosabbak a diákok, a munkavállalók és a nyugdíjasok jogai, mint a hatalom".

    A politikus kijelentette, hogy az LMP nincs egyedül, mert rendkívül gyorsan nő a támogatóik száma és mögöttük áll az európai zöldpártok családja is.

    Philippe Lamberts, az Európai Zöld Párt (EGP) társelnöke arról beszélt, hogy az LMP által kezdeményezett népszavazás a legfontosabb kérdéseket teszi fel. Hangsúlyozta, hogy ez nem csak Magyarországra, hanem Európára is igaz. Szavai szerint ma egyre többen mondják azt, hogy Európának egy alacsony hozzáadott értékű termelési központtá kell alakulni, hogy fel tudja venni a versenyt Kínával, Indiával és Brazíliával.

    A politikus szerint ezek az országok viszont nagyobb hozzáadott értékű termékeket szeretnének előállítani. "Amikor Kína azt mondja, hogy az értékben akar versenyezni, akkor Európa azt mondja, hogy ő pedig az árban" - hangsúlyozta meglátását.

    A társelnök kijelentette, azt reméli, a magyarok azt mondják majd, hogy mindig lesz valaki, aki olcsóbban fog termelni, ezért ebben a versenyben nem szabad részt venni, mert azt megnyerni sem lehet.

    Végül arra bíztatott mindenkit, hogy csatlakozzon az LMP kezdeményezéséhez. Szavai szerint Európa-szerte több zöldpárt is azon gondolkozik, hogy hasonló kérdésekben kikérje az emberek véleményét.

    Az LMP hétfőn kezdte az aláírásgyűjtést, mert négy kérdésben szeretne népszavazást kezdeni: a tankötelezettség korhatára továbbra is 18 év maradjon; az álláskeresési járadék folyósításának időtartamát a jelenlegi kilencven napról emeljék vissza a korábbi 260 napra; ne lehessen 100 napnál hosszabb próbaidőt kikötni és végül azt, hogy a szabadság kétharmadát a munkavállaló kérésének megfelelően kelljen kiadni.

    Ha az Alkotmánybíróság pozitívan dönt a nyugdíjügyben benyújtott felvetéseikről, akkor azonnal elkezdenek aláírásokat gyűjteni arról is, hogy a korábban megszerzett nyugdíjjogosultságokat ne lehessen elvonni, így a referendum ötödik kérdésként ezzel is kiegészülhet.

    Az LMP-s Vágó Gábor korábban elmondta, a kampány "három lábon áll majd", mert a kitelepülések mellett elindítanak egy Facebook-applikációt is, ahol felajánlásokat lehet tenni. Ennek során többek között önkéntes kampányrésztvevőnek lehet jelentkezni, jelezni lehet az aláírási szándékot, de a támogatók anyagi felajánlásokat is tehetnek. A kampányban és az aláírásgyűjtésben részt vesz majd több szakszervezet és egyéb társadalmi szervezet is - tette hozzá a szóvivő.

    A hitelesítéshez 200 ezer aláírás szükséges, de az LMP 330 ezret akar összegyűjteni április 2-ig. Terveik szerint 180 ezer gyűlhet össze a kitelepülések során, további 50 ezer a Facebook-applikáció, százezer pedig a társadalmi partnerek segítségével.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!