Magyarország

2012.03.15. 16:10

Március 15. - Teljesen megtöltötték a Kossuth teret az ünneplők

Budapest, 2012. március 15., csütörtök (MTI) - Teljesen megtöltötték fővárosi Kossuth Lajos teret a Békemenet résztvevői és a máshonnan odaérkező ünneplők csütörtök délután, Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi beszédének kezdetére - tapasztalták az MTI tudósítói.

Budapest, 2012. március 15., csütörtök (MTI) - Teljesen megtöltötték fővárosi Kossuth Lajos teret a Békemenet résztvevői és a máshonnan odaérkező ünneplők csütörtök délután, Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi beszédének kezdetére - tapasztalták az MTI tudósítói.A Békemenet résztvevői a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) előtt gyülekeztek, és bevárták a budai Várból, a Dísz térről induló lengyel szimpatizánsokat, akik között voltak határon inneni és határon túli magyarok is.

A Várból a menet a Clark Ádám téren és a Lánchídon keresztül a Széchenyi István térre vonult, ahol a két tömeg egyesült, és közösen ment tovább a Kossuth tér felé a József Attila utca, az Október hatodika utca, az Arany János utca, a Bajcsy Zsilinszky út és az Alkotmány utca érintésével. Az emberek egy része pedig az Akadémia utcán keresztül közelítette meg Orbán Viktor ünnepi beszédének helyszínét.

A Várból a menetet huszárok vezették fel; a tömeg Orbán Viktort éltető és biztató rigmusokat skandálva, magyar és lengyel zászlót lobogtatva haladt.

A tömegben több nagyméretű molinót is lehetett látni, ezek többsége a magyar-lengyel barátságot hirdette: "Polak, Wegier, dwa bratanki", vagyis a lengyel-magyar két jó barát kezdetű mondás is olvasható volt rajtuk, valamint néhány, az Európai Uniót bíráló feliratot is látni lehetett.

Az egyik hatalmas táblán az volt olvasható magyarul és lengyelül is, hogy éljen Orbán Viktor kormányfő, egy másik szerint Orbán Viktornak ki kell tartania, és olyan transzparensek is voltak, amelyek Lengyelország támogatásáról biztosítják Magyarországot és kormányát.

Mielőtt a várban gyülekezők elérték volna a Lánchíd pesti hídfőjét, az Akadémia előtt összegyűlt az ünneplő tömeg. Egy hatalmas molinón a "Békemenet" szót lehet olvasni, valamint elhelyezték rajta az 1848-49-es szabadságharc nagy alakjainak és pillanatainak képeit is. Egy másik transzparensen pedig a kormány minisztereinek, a Fidesz-KDNP EU-képviselőinek és a miniszterelnöknek a portréit helyezték el. A sok magyar és lengyel zászló között a lengyel Szolidaritás lobogója is feltűnt.

Bencsik András, a Demokrata című hetilap főszerkesztője, a rendezvény egyik főszervezője az MTI helyszíni tudósítójának előzőleg azt mondta: különleges ünnep az idei, olyan mintha megismétlődne a múlt, hiszen rengeteg lengyel, valamint litvánok is kiállnak Magyarország függetlensége mellett.

A Kossuth térre tartó tömeget útközben több helyen taps és ováció fogadta, a menet résztvevői pedig csatlakozásra hívták fel a járókelőket. Az óriási, tömött sorokban vonuló tömeg eleje már elérte a Kossuth teret, amikor a vége még éppen csak elhagyta a Lánchidat.

A Kossuth Lajos téren már nagyon sokan fogadták a vonulókat, akikkel együtt teljesen megtöltötte a teret a mintegy 250 ezer ember. A folyamatosan érkező szimpatizánsok tapssal köszöntötték egymást, mint például a Lungo Drom aktivistáit, akik helységnévtáblákkal vonultak be.

A tér fölött több rendőrségi helikopter is látható volt, és néhány egyenruhás rendőr is posztolt a környéken.

Az emberek olyan sokan vannak, hogy a Békemenet résztvevői nem is fértek be teljesen a Kossuth Lajos térre; a tömeg az Alkotmány utcában a Szemere utcáig áll, sokan pedig a Balassi utcában kivetítőn követik az eseményeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!