Magyarország

2012.03.15. 10:28

Ünnepi koncert a felújított soproni bencés templomban

Sopron, 2012. március 15., csütörtök (MTI) - A soproni bencés templom megújítása utáni első ünnepi koncerten Maróth Bálint csellóművész ad szólóestet Bach és Kodály gordonkára írt műveiből pénteken.

Sopron, 2012. március 15., csütörtök (MTI) - A soproni bencés templom megújítása utáni első ünnepi koncerten Maróth Bálint csellóművész ad szólóestet Bach és Kodály gordonkára írt műveiből pénteken.

    Horváth László templomigazgató az MTI-nek elmondta: a hangverseny nemcsak azért különleges, mert az első zenei esemény lesz a hosszú ideig tartó felújítást követően, hanem sajátos lesz annyiban is, hogy ismertető előadás vezeti be. Bach és Kodály szólógordonkára komponált műveiről Jáki Sándor Teodóz bencés tanár, vallási néprajzkutató beszél a koncert előtt. 

    A napokban az új padok is helyükre kerültek a templomban, így a közönség kényelmes körülmények között adhatja át magát a zenei élménynek - jegyezte meg a templomigazgató. 

    Horváth László szólt arról, hogy hagyományt akarnak teremteni a zenei előadásokkal. A következő koncert április 6-án, nagypénteken lesz, amelyen Haydn Krisztus hét szava a keresztfán című kompozíciója hangzik fel a soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar előadásában. A sorozatot a nyári idegenforgalmi szezonban folytatják. 

    Horváth László rámutatott arra, hogy a gótika és a barokk jegyeit viselő műemléktemplom és a hozzá tartozó kolostor, valamint a káptalanterem turisztikai vonzerejét szeretnék növelni, ezt a törekvést szolgálja a közelmúltban befejeződött rekonstrukció és a templomi koncerteket is ennek jegyében rendezik. 

    A felújítás jóvoltából közelebb viszik a látogatókhoz az építészettörténeti és a képzőművészeti értékeket is. Minderről számítógépes terminálokon tájékoztatják a templomtérben több nyelven az érdeklődőket. A kerengő és a káptalanterem pedig a ferences és a bencés múlt főbb történéseit tárja az érdeklődők elé. 

    Az építészeti örökség értékeihez méltó környezet visszaállítását 164 millió forinttal támogatta az Európai Unió és a magyar állam. A rekonstrukció teljes összege 200 millió forint volt.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!