Magyarország

2012.04.10. 14:53

A költészet napja - Gazdag programok Veszprém megyében

Veszprém, 2012. április 10., kedd (MTI) - A Veszprémi Petőfi Színház egyhetes sorozattal és versbusszal, a megye többi városa könyvbemutatókkal, irodalmi estekkel készül a költészet napjára.

Veszprém, 2012. április 10., kedd (MTI) - A Veszprémi Petőfi Színház egyhetes sorozattal és versbusszal, a megye többi városa könyvbemutatókkal, irodalmi estekkel készül a költészet napjára.

A Veszprémi Petőfi Színház egyhetes költészet napi sorozata kedden este kezdődik: a játékszínben a Magyar Versmondók Egyesülete fennállásának 20. évfordulója alkalmából nyílik kiállítás, majd Wass Albert életművéből összeállított pódiumjátékot láthat a közönség a Forrás Színház előadásában Silentium - Csendtől a szóig címmel.

A költészet napján, József Attila születésnapján, szerdán reggel kilenckor indul útjára hatodszor a Petőfi Színház és a városi művelődési ház szervezésében a Versbusz, hogy különböző helyszíneken egész nap meglepetésekkel szolgáljon az irodalomkedvelőknek.

A programsorozat egy József Attila-Cseh Tamás-különjárattal indul körbe a városban. Aki erre a buszra felszáll, azt Borteleki Gábor, Baky György, Kiss György és Dávid Roland énekes-gitárosok Cseh Tamás-dalokkal köszöntik. Pitti Katalin operaénekes, Kőrösi Csaba, a Veszprémi Petőfi Színház színésze és Bartók Zoltán, a TV2 riportere pedig József Attila-versekkel kedveskedik az utasoknak.

A Városi Művelődési Központ színháztermében rendhagyó zenés irodalmi kalandozásra invitálják a szervezők a város felső tagozatos diákjait. A Gyermekké tettél című produkcióban a reggeli szereplőgárdához csatlakozik Bencze Ilona és Hűvösvölgyi Ildikó színművész, valamint az esélyegyenlőség jegyében a fogyatékkal élő fiatalokból álló Hangadók zenekar. Az ajkai Molnár Gábor Műhely Alapítvány együttese két éve második helyezést ért el a Hangfoglaló hétfő című országos zenei versenyen. Ők első alkalommal muzsikálnak ezen a kulturális rendezvényen.

A Versbusz közreműködői délután részt vesznek a költészet napi városi ünnepségen a József Attila-szobornál, majd a Pannon Egyetemen látogatnak meg egy előadást és verseket mondanak az egyetemistáknak. A veszprémi nyugdíjasokat a Párizsban járt az ősz című ajándékműsorral lepik meg a szereplők, a nap végén pedig a középiskolás diákkollégiumban lépnek fel a színészek.

Mint Neveda Amália, a Városi Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója a Versbusz-rendezvényeket beharangozó közleményben kiemelte, olyan népszerű ez a kezdeményezésük a városban, hogy már most előjegyzésbe kellett venniük több helyszínt, hogy jövőre oda is elmenjen a Versbusz.

Hozzátette: az idei fellépők összesen 150 verssel, illetve dallal készülnek, és azokból válogatva állítják össze a helyszínekhez illő műsorukat. Az elmúlt évben a költészet napja alkalmából mintegy nyolcszáz városlakó kapott így verset ajándékba, idén hasonló részvételi arányra számítanak a szervezők.

A Petőfi Színházban szerdán este Pálfy Margit Latinovits-estjére, csütörtökön pedig Dinnyés József zenés versiskolájába várják a közönséget. Pénteken Huzella Péter gyermekkoncertjével és Kézdy György Ákombákom című estjével folytatódik az egyhetes programsorozat. Szombaton napközben Petőfi Versmondó Találkozót, este pedig gyertyafényes versmondást tartanak a színházban, ahol még a jövő héten is folytatódnak a programok.

Veszprémben a Laczkó Dezső Múzeum is különleges programmal készül a költészet napjára: szerdán a "Minden bajban védelmező" - orosz fémikonok című kiállításban Dominek Anna Reményik Sándor-versválogatása és Korzenszky Richárd tihanyi perjel költészet napi előadása hangzik el.

Balatonkenesén Varga L. Krisztina Lélektükör című verseskötetét mutatják be a könyvtárban. Berhidán a művelődési házba várják a közönséget, ahol András könyvei címmel író-olvasó találkozó lesz Nagy Bandó Andrással.

Pápán Puskásné Tófeji Valéria Ünnepek című verseskötetét mutatják be a művelődési házban, majd Ifjú szívekben élek címmel diákköltők, -írók olvassák fel írásaikat. Az Esti Kornél Kávéházban pedig Verses piknik címmel magyar költők verseit olvassák fel, a programra bárki jelentkezhet kedvenc költeményével.

Devecserben a kastélykönyvtár olvasótermébe várják 9 és 15 óra között azokat a verskedvelőket, akik elszavalják vagy felolvassák kedvenc verseiket.

Balatonfüreden szerdán este Versek és mécsesek címmel irodalmi séta kezdődik a Pantheonban, a Lóczy Lajos Gimnázium és Két Tanítási Nyelvű Idegenforgalmi Szakközépiskola diákszínpadának közreműködésével. Hét órakor veszi kezdetét az ünnepi műsor az Anna Grand Hotel dísztermében, ahol Pitti Katalin operaénekes mellett Bencze Ilona, Hűvösvölgyi Ildikó és Kőrösi Csaba színművészek lépnek fel.

-MTI-

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!