Magyarország

2012.04.20. 08:26

Változások a katasztrófavédelmi hozzájárulásban

Budapest, 2012. április 20., péntek (MTI) - Változtak a katasztrófavédelemről szóló törvény rendelkezései, az április 15-től hatályban lévő új szabályozás közül kettő közvetlenül a katasztrófavédelmi hozzájárulást érinti - hívja fel a figyelmet a Deloitte.

Budapest, 2012. április 20., péntek (MTI) - Változtak a katasztrófavédelemről szóló törvény rendelkezései, az április 15-től hatályban lévő új szabályozás közül kettő közvetlenül a katasztrófavédelmi hozzájárulást érinti - hívja fel a figyelmet a Deloitte.Bekerült a szabályozásba, hogy amennyiben az üzemeltető termék előállításával foglalkozik, és a veszélyes anyag a termékkel annak előállítása és tárolása során közvetlenül nem érintkezik, vagy a veszélyes anyag felhasználása nem közvetlenül a termék előállításához szükséges, nem keletkezik hozzájárulás-fizetési kötelezettség - ismerteti az adótanácsadó cég hírlevelében Veszprémi István, a Deloitte Zrt. adópartnere.

Az új szabályozás másrészt explicit módon rendelkezik arról, hogy a katasztrófavédelmi hozzájárulás összegét a tárgyévet megelőző év nettó árbevétele alapulvételével kell meghatározni.

Április 15-től a katasztrófavédelmi hozzájárulás részletszabályait tartalmazó kormányrendeleteknek a hozzájárulás teljesítését rendező eljárási szabályaiban is történt változás, például az adókötelezettség ellenőrzésével kapcsolatos kétfokú eljárás bevezetésével - ismerteti a hírlevél.

A katasztrófavédelmi hozzájárulást január 1-jétől új adónemként vezették be. A törvény alapján a veszélyes anyaggal foglalkozó üzemek és a küszöbérték alatti üzemek üzemeltetői, valamint veszélyes áruk közúti szállítására vonatkozó külön jogszabály szerinti veszélyes áruk tárolását, gyártását és feldolgozását végző gazdálkodó szervezetek az éves tárolt, gyártott és feldolgozott veszélyes áru mennyiségére vonatkozó és a veszélyes tevékenységgel összefüggésben keletkezett éves nettó árbevétel 0,1 százalékát kötelesek ezen a jogcímen befizetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!