Magyarország

2012.05.30. 17:38

Fegyházbüntetés a mozgássérült ismerősét halálra verő, gondnokság alatt álló férfinak

Zalaegerszeg, 2012. május 30., szerda (MTI) - Aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt ítélte 20 év fegyházbüntetésre a Zalaegerszegi Törvényszék szerdán azt a gondnokság alatt álló férfit, aki tavaly januárban megölte egy mozgássérült ismerősét a Zala megyei Várföldén. Az ítélet nem jogerős.

Zalaegerszeg, 2012. május 30., szerda (MTI) - Aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt ítélte 20 év fegyházbüntetésre a Zalaegerszegi Törvényszék szerdán azt a gondnokság alatt álló férfit, aki tavaly januárban megölte egy mozgássérült ismerősét a Zala megyei Várföldén. Az ítélet nem jogerős.A cselekvőképességet kizáró gondokság alatt álló, de szakértői megállapítások szerint büntetőjogilag beszámítható Szever István egy vastag karóval, később vasdarabbal ütlegelte és késsel többször megszúrta 60 év körüli áldozatát. A 25 éves férfi azért ölte meg az általa barátjának nevezett idősebb embert, mert az rajtakapta őt egy betörésen, és nem akarta, hogy ezért bejelentést tegyen ellene a rendőrségen.

Szever István tavaly január 31-én este betört egy lakatlanul álló várföldei portára. A melléképületek átkutatása után a lakóházba hatolt be, ezt azonban észrevette az utcáról az arra járó későbbi áldozat. A fiatal férfi kiment hozzá, hogy megtudja, mi a szándéka. Az idősebb ember azt mondta, rendőrségi feljelentést akar tenni, majd hazaindult.

A vádlott a mintegy 600 méterre lévő házáig követte az egyik lábára sánta férfit, s amikor annak udvarához értek, újból rákérdezett, hogy tényleg fel akarja-e jelenteni. Az igenlő válasz után Szever István felkapott egy másfél méteres, vastagabb karót, azzal kezdte ütni a közben a földre került áldozatot, aki kérte, hogy ne bántsa.

A bántalmazott be tudott jutni a házába, de az ütlegelések itt is folytatódtak, támadója az egyik belső ajtót is rátörte. A vádlott egy odabent talált műanyag nyelű, majd egy nagyobb acélkéssel többször is megszúrta a földön fekvő embert, ezután magára hagyta. Körülnézett még áldozatának padlásán, majd visszament a férfihoz, akit egy lapos vasrúddal többször újból megütött, hogy "biztos legyen" annak halálában.

Az áldozat holttestére két nappal később találtak rá, de nem a háza kövezetén, hanem ágyában feküdve, levetkőztetve. A holttest vizsgálata során 73 különböző külsérelmi nyomot rögzítettek az áldozaton.

Szever István már a rendőrségi eljárás során elismerte a gyilkosságot, amit a bíróság előtt sem tagadott, azt azonban többször is másként fogalmazta meg, hogy mi volt az indítéka. Az ítélet indoklása során a bíró arra is kitért, hogy nem sikerült tisztázni, miként került a földön hagyott áldozat később az ágyába.

Elhangzott az is: a 2006 óta cselekvőképességet kizáró, nagybátyja gondoksága alatt álló férfiről - aki rokona házának földes pincéjében élt - a pszichiátriai szakértői vizsgálat azt állapította meg, hogy személyiségzavara nem éri el az elmebetegség szintjét. Képes felismerni cselekedeteinek súlyát, s bár a civil életben az ügyeit nem tudja maga intézni, de büntetőjogilag semmi nem korlátozza a beszámíthatóságát.

A váddal ellentétben a bíróság nem állapította meg, hogy Szever István előre kitervelte volna a gyilkosságot, de az az indoklásban is szerepelt, hogy tettét aljas indokból, különös kegyetlenséggel követte el.

A kedden kezdődött tárgyalás második napján meghozott, egyelőre nem jogerős ítélet alapján a 25 éves férfinak 20 évet kell fegyházban töltenie, továbbá meg kell fizetnie 4,8 millió forint bűnügyi költséget is. Azt kirendelt védőjével együtt közölte, hogy az ítélet ellen enyhítésért fellebbezést nyújt be, az ügyész ugyanakkor az előre kiterveltség megállapítása miatt jelezte fellebbezési szándékát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!