Magyarország

2012.05.22. 17:54

GKI: a hazai cégek szerint fontos alkalmazottaik egészségi állapota

Budapest, 2012. május 22., kedd (MTI) - Magyarországon a nők születéskor várható élettartama 78,6 év, a férfiaké 70,7 év volt 2010-ben, a férfiak életük 79,2 százalékát élik le egészségesen, míg a nők csak 74 százalékát; az EU 27 országának átlagában ugyanezek az arányok magasabbak, 79,7 százalékot, illetve 75,2 százalékot mutatnak - összegzi a GKI gazdaságkutató Fenntartható Fejlődés Évkönyve.

Budapest, 2012. május 22., kedd (MTI) - Magyarországon a nők születéskor várható élettartama 78,6 év, a férfiaké 70,7 év volt 2010-ben, a férfiak életük 79,2 százalékát élik le egészségesen, míg a nők csak 74 százalékát; az EU 27 országának átlagában ugyanezek az arányok magasabbak, 79,7 százalékot, illetve 75,2 százalékot mutatnak - összegzi a GKI gazdaságkutató Fenntartható Fejlődés Évkönyve.A GKI keddi közleménye szerint az egészségesen várható élettartam a fenntartható fejlődés egyik legfontosabb mutatója.

Az alkalmazottakhoz való pozitív vállalati hozzáállás kedvezően befolyásolhatja egészségi állapotukat, amely közvetetten kihat a cég eredményességére is. A 20 fő feletti hazai vállalkozások körében végzett GKI-felmérés eredményei szerint a cégek szinte egyöntetűen úgy gondolják, hogy fontos, 83 százalékuk szerint pedig kiemelten fontos alkalmazottaik egészségügyi állapota.

A hátrányos helyzetű társadalmi rétegek foglalkoztatása fontos eleme a cégek társadalmi felelősségvállalásának. Arra a kérdésre, hogy cége szempontjából mennyire fontos e rétegek foglalkoztatása, a vállalatok csaknem egyharmada a nagyon fontos, több mint egynegyede a fontos választ adta, ugyanakkor 16 százalék céljai eléréséhez nem érzi fontosnak alkalmazásukat.

A cégek mintegy 90 százaléka véli úgy, hogy fontos az előállított termékek és szolgáltatások anyag- és energiaszükségletének csökkentése. A cégek csaknem 88 százaléka véli fontosnak a környezetterhelés csökkentését, s mintegy 67 százalékuk a megújuló energiaforrások felhasználását.

A GKI második alkalommal készítette el a kiadványt, a Fenntartható Fejlődés Évkönyv 2011 a Tiszai Vegyi Kombinát együttműködésében készült. Az előzőhöz képest újdonság, hogy az évkönyv második része bemutatja a 20 fő feletti magyarországi vállalkozások - elsősorban a környezeti fenntarthatósággal kapcsolatos - tudatosságát, terveit, preferenciáit és várható ráfordításait. Az információkat tavaly a negyedik negyedévben reprezentatív felmérések során gyűjtötték össze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!