Magyarország

2012.05.03. 18:21

LMP: Réthelyi súlytalan miniszter volt

Budapest, 2012. május 3., csütörtök (MTI) - Az LMP szerint Réthelyi Miklós súlytalan miniszter volt, akinek a feje felett döntöttek a tárcáját érintő kérdésekben - mondta a nemzeti erőforrás miniszter lemondására reagálva Szabó Tímea. Az ellenzéki politikus csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette, a tárcavezető utódjától azt várják, hogy álljon a sarkára, tegyen rendet az oktatás és az egészségügy területein és találjon valós megoldást a kilakoltatás előtt állók számára.

Budapest, 2012. május 3., csütörtök (MTI) - Az LMP szerint Réthelyi Miklós súlytalan miniszter volt, akinek a feje felett döntöttek a tárcáját érintő kérdésekben - mondta a nemzeti erőforrás miniszter lemondására reagálva Szabó Tímea. Az ellenzéki politikus csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette, a tárcavezető utódjától azt várják, hogy álljon a sarkára, tegyen rendet az oktatás és az egészségügy területein és találjon valós megoldást a kilakoltatás előtt állók számára.Szabó Tímea visszautalt a kormányfő két évvel korábbi szavaira, amelyeket úgy idézett, hogy "a Nemzeti Erőforrás Minisztérium leendő vezetőjének az lesz a feladata, hogy mentse meg az egészségügyet és építse újra a szociális biztonságot". Meglátása szerint ehhez képest az "elmúlt 22 év legdurvább megszorításait tapasztaltuk" az oktatás, az egészségügy, a kultúra és a szociális feladatok területén.

Szabó Tímea leszögezte: Réthelyi Miklós utódjától azt várják, hogy "álljon a sarkára", mentse meg a "tönk szélére került" egészségügyet, tegyen rendet a "Hoffman Rózsa által szétzilált oktatásban" és találjon valódi megoldást a kilakoltatások előtt álló több mint egymillió ember számára. Utóbbi kapcsán hangsúlyozta, hogy jelenleg több mint egymillió rezsihátralékost és közel 150 ezer, kilencven napot meghaladó devizaadóssággal rendelkező embert tartanak számon.

Kitért arra is, hogy Réthelyi Miklós miniszteri munkásságát nem nagyon tudják kommentálni, mert úgy látják, hogy az súlytalan volt, hiszen csaknem "minden kérdésben Orbán és Matolcsy döntött a feje felett". Éppen ezért az LMP elvárja, hogy Balog Zoltán sokkal határozottabban képviselje a szegénységben élők ügyeit - tette hozzá.

A politikus emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt években átlagosan tíz-húsz százalékos volt a forráskivonás az egészségügy, az oktatás és a szociális feladatok területein.

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter szerdán nyújtotta be lemondását a kormányfőnek, Orbán Viktor miniszterelnök pedig elfogadta azt - tájékoztatta az MTI-t csütörtökön a miniszterelnök sajtóstábjának vezetője.

Szabó Tímea sajtótájékoztatóját követően Karácsony Gergely, az LMP frakcióvezető-helyettese nyilatkozott az újságíróknak. A politikus arról beszélt, hogy az MTI szerdán megjelentetett egy hírt, amelyben Ángyán József korábbi földművelésügyi államtitkárt "próbálta pocskondiázni". Hozzátette, hogy a hír forrása egy olyan blogbejegyzés volt, amely a hír megjelenésekor "még nem is volt elérhető".

A politikus szerint a bejegyzés, illetve az abból készült hír "egyetlenegy valós állítást sem tartalmaz". A frakcióvezető-helyettes, aki feltette azt a kérdést is, hogy az MTI vajon mikor dolgozza fel majd az ő blogját, azt is kijelentette, hogy a napraforgoblog állításaival szemben képviselőtársa, Szabó Rebeka nem volt Ángyán József tanítványa és nem is írt közös könyvet egy, a blogbejegyzésben említett személlyel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!