Magyarország

2012.06.21. 17:51

2006-os tüntetések - Visszaadta a tábla öt rendőr ügyét a törvényszéknek

Budapest, 2012. június 21., csütörtök (MTI) - Öt, 2006 őszi cselekmények miatt megvádolt rendőr ügyét adta vissza a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön azért, mert az elsőfokon eljáró Fővárosi Bíróság úgy terjesztette fel az aktát másodfokra, hogy nem derült ki, fellebbezett-e a pótmagánvádló.

Budapest, 2012. június 21., csütörtök (MTI) - Öt, 2006 őszi cselekmények miatt megvádolt rendőr ügyét adta vissza a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön azért, mert az elsőfokon eljáró Fővárosi Bíróság úgy terjesztette fel az aktát másodfokra, hogy nem derült ki, fellebbezett-e a pótmagánvádló.

Az eljárás azzal kapcsolatban indult, hogy két fiatalembert 2006. szeptember 21-én hajnalban a Rákóczi úton egy rendőrségi furgonból kiugró álarcos gumibotos rendőrök próbáltak feltartóztatni azzal, hogy pár órával korábban a Nyugati tér közelében a rendőrök felé dobáltak különböző tárgyakat.

A két menekülő fiatalember egyikét a Rendészeti Biztonsági Szolgálat (Rebisz) rendőreinek sikerült feltartóztatniuk, megbilincselniük, és a járművel elszállítaniuk. A fiatalember több hónapig volt előzetes letartóztatásban, hivatalos személy elleni erőszak vádjával büntetőper is folyt ellene, rendőrök tettek rá terhelő vallomásokat, ám a Pesti Központi Kerületi Bíróság felmentette a vádak alól. Ezzel párhuzamosan a Budapesti Ügyészségi Nyomozóhivatal is vizsgálta a történteket, de nem gyanúsítottak meg rendőröket.

Ezek után a fiatalember lépett fel pótmagánvádlóként az ügyészség helyett öt rendőr ellen, akik a sértett szerint az intézkedés során viperával ütötték a fejét, verték, rugdosták. A Fővárosi Törvényszék azonban első fokon felmentette a rendőröket a hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás és súlyos testi sértés vádja alól. Ez ellen fellebbezett a pótmagánvádló jogi képviselője, és így került a tábla elé másodfokon az ügy.

A pótmagánvádló jogi képviselője a csütörtöki tárgyaláson az elsőfokú döntés hatályon kívül helyezését és új eljárás lefolytatását kérte. Álláspontja szerint a rendőri intézkedés az elsőfokú döntéssel ellentétben korántsem volt jogszerű és szakszerű. Továbbá az sem elhanyagolható körülmény, hogy ügyfele korábban szerepelt a 2006-os események nyomán kártalanításra kijelölt emberek listáján.

A rendőrök védője perbeszédében a felmentő ítélet helybenhagyását kérte a másodfokú bíróságtól.

Ezután a tábla - anélkül, hogy az ügy bármely tartalmi kérdésében bármilyen formában is állást foglalt volna -, az ügyet visszaadta az elsőfokú bíróságnak.

Szóbeli indoklásában Nehrer Péter ítélőtáblai tanácselnök elmondta, hogy a Fővárosi Törvényszék Galajda Ágnes vezette tanácsa csak a pótmagánvádló jogi képviselőjét nyilatkoztatta az elsőfokú ítélettel kapcsolatos fellebbezés kérdésében, a jogi képviselő pedig a saját nevében fellebbezett is a rendőrök felmentése ellen, ám amikor a távol lévő pótmagánvádlónak kézbesítették az elsőfokú ítéletet, abban nem jelöltek meg határidőt, amelyen belül ő a maga részéről dönthet a fellebbezésről, és ezt a mulasztást még pótolni kell.

A tábla tehát visszaküldte az ügyet az elsőfokú bírsághoz, ahol Galajda Ágnes tanácsának kell majd gondoskodnia arról, hogy a pótmagánvádló nyilatkozzon a fellebbezés kérdésében, és ha ez megtörtént, akkor kerülhet majd a tábla abba a helyzetbe, hogy másodfokon egyáltalán megkezdhesse az ügy érdemi vizsgálatát.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!