Magyarország

2012.06.12. 12:22

Múzeumok éjszakája - Plakátrestaurálás, szellemidézés, ikonkiállítás Nógrád megyében

Salgótarján, 2012. június 12., kedd (MTI) - Plakátrestaurálás, palóc tánc tanítás, kosztümös tárlatvezetés is szerepel a Nógrád megyei múzeumok programjai között szombaton, a múzeumok éjszakáján.

Salgótarján, 2012. június 12., kedd (MTI) - Plakátrestaurálás, palóc tánc tanítás, kosztümös tárlatvezetés is szerepel a Nógrád megyei múzeumok programjai között szombaton, a múzeumok éjszakáján.

A salgótarjáni Nógrádi Történeti Múzeumban játszóház várja a gyerekeket Dancsó István fajátékaival, a célközönséget pedig a Jó Pásztor Katolikus Óvoda óvodásainak "Becsalogató" műsorával invitálják. A Váczi Gyula Művészetoktatási Intézmény tanárai és meghívott vendégei, valamint tanulói is hangversenyt adnak a múzeumban, ahol ezen a napon nyitják meg a Salgótarjáni Alkotóműhely kiállítását.

A restaurálás kulisszatitkaiba is bepillanthatnak a látogatók a Plakátrestaurálás a Nógrádi Történeti Múzeumban című kiállításon, este 10 órától pedig az Ifjú Nógrád és a Nógrád Táncegyüttes Szent Iván-éji műsorát láthatják.

A Bányamúzeumban a Bányász-Kohász Dalkör hagyományőrző műsora köszönti a látogatókat, majd éjfélig tárlatvezetéssel járhatják be az érdeklődők a föld alatti kiállítóhelyet.

A reneszánsz jegyében zajlik a program a szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeumban, ahol a Musica Rediviva együttes egész estés koncertjét élvezhetik a látogatók. Lesz kosztümös tárlatvezetés is, a korabeli jeleneteket pedig színjátszók adják elő, így a "szellemidézésben" a kiállítások megelevenedett szereplőivel is találkozhatnak a kastélymúzeum látogatói.

Minden bajban védelmező címmel 18-20. századi orosz fémikonokból nyitnak meg kiállítást a balassagyarmati Palóc Múzeumban, a tárlatot Voight Vilmos professzor mutatja be. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt szólnak a kézműves foglalkozások, lehetőség lesz múzeumi kincskeresésre is.

A nyári napforduló hagyományait Lengyel Ágnes néprajzkutató ismerteti előadásában, palóc táncokat is tanítanak Balassagyarmaton, éjszaka várostörténeti és néprajzi témájú filmeket vetítenek a Látványtárban.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!